Tel: 020/218-077 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Dom zdravlja Podgorica brojnim aktivnostima i ove godine obilježio je 07.april-Svjetski dan zdravlja.

U tržnim centrima Gintaš i Delta u četvrtak,07.aprila, tokom cijelog dana bili su otvoreni punktovi, gdje su timovi ljekara i medicinskih sestara, velikom broju građanima mjerili nivoa šećera u krvi, krvni pritisak, izračunavali body mass index, radili procjenu rizika za tip 2 dijabetesa, kao i davali informacije i savjete o dijabetesu i dijeli edukativni materijal. Takođe, tim Savjetovališta za mlade Doma zdravlja Podgorica organizovao je predavanje za učenike osmih razreda OŠ “Milorad Musa Burzan”, na temu: “Zdrava ishrana i prevencija gojaznosti kao faktor rizika za nastajanje dijabetesa”.

[easyrotator]erc_84_1460045307[/easyrotator]

Svjetski dan zdravlja, 7.april, obilježava se širom svijeta pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. Svjetski dan zdravlja upriličen je da bi skrenula pažnju svjetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou, tako da je ove godine posvećen dijabetesu.

Prema procjenama Internacionalne dijabetološke federacije u svijetu je u 2014. godini 387 miliona osoba imalo dijabetes.

Procjenjuje se da će do 2035. godine broj oboljelih osoba od dijabetesa premašiti pola milijarde. Najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 60 godina života, a bilježi se i porast broja oboljelih osoba od Tip 2 dijabetesa u svakoj zemlji širom svijeta. Procenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50. 000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki 8. građanin stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna.

Među najznačajnijim ciljevima Evropske zdravstvene politike do 2020. godine smanjenje prevencije obolijevanja , poboljšanje liječenja od dijabetesa i smanjenje prerane smrtnosti od nezaraznih hroničnih bolesti za 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Share