Obilježen Svjetski dan zdravlja

Dom zdravlja Podgorica ,  Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje obilježili su Svjetski dan zdravlja u subotu, 6.aprila na Trgu nezavisnosti, pod sloganom „Univerzalna zdravstvena pokrivenost- zdravstvena zaštita za sve”.

Institucije crnogorskog zdravstvenog sistema su sa timovima ljekara, mjerili visinu, težinu i indeks tjelesne težina, vršili mjerenje šećera u krvi, mjerenje pritiska, kao i savjetovali građane o skrining programima, zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Direktor Doma zdravlja Podgorica  Nebojša Kavarić, kazao je da je cilj te institucije da u toku naredne godine poveća broj zaposlenih ljekara, kako bi svaki građanin imao svog izabranog doktora.

„Dom zdravlja Podgorica dnevno primi oko sedam hiljada građana.U brojnim savjetovalištima koja postoje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori, trudimo se da ispunimo osnovni moto zdravstvene zaštite, odnosno univerzalna pokrivenost svih djelovala teritorije za koju smo odgovorni“, naveo je Kavarić i pozvao građane da redovno obavljaju preventivne preglede, u cilju očuvanja zdravlja.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, rekao je da je Crna Gora obezbijedila efikasan primarni nivo zdravstvene zaštite, ocjenjujući da je u skladu sa standardima evropskih država.

„Crnogorsko zdravstvo, kada je u pitanju ovaj vid zdravstvene zaštite, stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama. Prostora za napredak uvijek ima, a reformski procesi su sastavni dio svakog zdravstvenog sistemama i vrlo smo uspješni u njihovom sporovođenju“, saopštio je Hrapović. On je naveo da zdravlje predstavlja najvažniji ljudski resurs,zbog čega bi posebnu pažnju trebalo posvetiti zdravim stilovima života i prevenciji faktora rizika.

„Današnji dan je prilika da se dodatno obavežemo da vodimo računa o svom zdravlju, da se revnosnije odnosimo prema preventivnim i skrining programima za koje je država obezbijedila sve neophodne resurse, jer je Vlada Crne Gore univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom za sve građane stavila u vrh svojih prioriteta“, rekao je Hrapović.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene orgnaizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, rekla je da zdravlje treba da bude osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija odabranih. Ona je kazala da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznali značaj primarne zdravstvena zaštite i usvojili je kao nacionalni prioritet i da je to ulaganje u zdravlje za sve i ulaganje u društvo održivog razvoja gdje niko neće biti izostavljen.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Inistutut za javno zdravlje, Agima Ljajević, poručila je da samo zdrava populacije može raditi na opštem prosperitetu, da zdravlje treba da bude u fokusu svih politika i da je neophodno da se svi sektori, sa aspekta svoji ingerencija, uključe u proces očuvanja i unapređenja zdravlja.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.