Vanredna vikend vakcinacija ( 02 i 03 marta 2024. godine)

Vanredna vikend vakcinacija ( 02 i 03 marta 2024. godine)

Radi objektivnog informisanja javnosti i podizanja svijesti o značaju MMR vakcine i riziku obolijevanja od malih boginja (morbili) predviđena je obavezna vakcinacija ovom vakcinom.

Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčesće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili zdrelnim sekretom zaraženih osoba.

Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona.

S tim u skladu, obavještavamo vas da ce Dom zdravlja Glavnog grada u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 02 i 03 marta 2024.godine u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš” – Pobrežje obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom, ali će se obavljati i imunizacija protiv svih vakcinopreventabilnih bolesti.

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 12h do 16h bez prethodnog zakazivanja termina.

Vanredna vakcinacija podrazumijeva i vakcinaciju po redovnom kalendaru vakcinacije, kao i preporučenim vakcinama (HPV).

PODIJELI NA:

Odgovori