Vukčević: Povećava se broj vakcinisane djece MMR-om

Vukčević: Povećava se broj vakcinisane djece MMR-om

U podgoričkom Domu zdravlja nije bilo sumnji na morbile, a povećava se broj vakcinisane djece MMR-om nakon upozorenja ljekara da nam prijeti epidemija malih boginja zbog slabe imunizacije, kazao je u “Bojama jutra” na TV Vijesti dr Momčilo Vukčević, načelnik Pedijatrije.

“Zadnje podatke imamo iz 2018. godine, kada je i kod nas bilo morbila. Tada smo imali porast, 2019. nismo i ove godine nismo imali. U poslednjih mjesec dana došlo je do povećanog odaziva na vakcinaciju MMR-om. Svakodnevno dolaze roditelji i djeca“, kazao je.

dr Momčilo Vukčević je istakao da domovi zdravlja imaju dovoljno MMR vakcina, te da se vakcinacija može zakazati putem telefonske linije.

“Mogu direktno doći i da prime vakcinu taj isti dan, bez zakazivanja, kod svog izabranog doktora”, rekao je i podsjetio na razliku između malih i ovčijih boginja.

“Dosta su slične osipne bolesti, samo je razlika u težini i u ispoljavanju propratnih kliničkih simptoma. Komplikacije kod opštih boginja su mnogo manje nego kod morbila“, rekao je i podjestio da male boginje čest dovode do upale srednjeg uha i upale pluća.

dr Vukčević je pozvao i roditelje djece završnih razreda osnovnih i srednjih škola da dođu na redovnu vakcinaciju.

“Pošto se to ne može organizovati u školama zbog pandemije, da dovedu svoju djecu koja su u 9. razredu i 4 razredu srednje škole da se vakcinišu”, dodao je.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.