Vanredni termin za vakcinaciju djece, nedelja 03.12.2023.godine od 09h do 17h zdravstveni objekat Stara Varoš

Vanredni termin za vakcinaciju djece, nedelja 03.12.2023.godine od 09h do 17h zdravstveni objekat Stara Varoš

U nedelju 03.12.2023.u Domu zdravlja Glavnog grada u ZO Stara Varoš u terminu od 09h do 17h biće organizovan vanredni termin za vakcinaciju djece.

Prema saopštenju IJZ u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni slučajevi oboljevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do 5.god starosti.

Oboljenje se uspješno prevenira vakcinacijom sa kombinovanim vakcinama koje u svom sastavu sadrže komponentu protiv velikog kašlja (Hexaxim, Pentaxim, Tetraxim).

Apelujemo na roditelje i staratelje koji imaju djecu koja nisu vakcinisana ili nisu primila sve 3 doze vakcina iz primarne serije, kao i oni koji nisu primili revakcinu u 2.god života i pred polazak u školu da dovedu svoju djecu na vakcinaciju i na taj način spriječe oboljevanje od velikog kašlja, kao i od drugih oboljenja koje se ovim vakcinama mogu spriječiti.

PODIJELI NA:

Odgovori