Vanredna vikend vakcinacija MMR vakcinom

Vanredna vikend vakcinacija MMR vakcinom

Radi objektivnog informisanja javnosti i podizanja svijesti o značaju MMR vakcine i riziku obolijevanja od malih boginja (morbili) predviđena je obavezna vakcinacija ovom vakcinom.

Male boginje su akutno, zarazno,virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba.

Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona.

S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, ukazuje se potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih društvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti.

S tim u skladu, obavještavamo vas da će Dom zdravlja Glavnog grada u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 21 i 22 januara 2023.godine u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varos” obavljati vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom.

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 9h do 17h bez prethodnog zakazivanja termina.

PODIJELI NA:

Odgovori