U Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno vakcina protiv gripa

U Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno vakcina protiv gripa

U Domu zdravlja Podgorica je u toku vakcinacija protiv gripa, a vakcina ima dovoljno. Do sada je vakcinisano preko sedam i po hiljada građana, od čega gotovo pet hiljada osoba starijih od 65 godina, preko dvije i po hiljade hroničnih bolesnika i zdravih osoba ispod 65.godine života i oko 150 djece.  S obzirom da je broj oboljelih od respiratornih infekcija u porastu, posljednjih sedmica povećan je broj vakcinisanih, tako je samo u prethodnoj sedmici vakcinisano je oko 450 osoba.

Budući da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera, kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa, još jednom pozivamo sve građane koji imaju indikaciju da se jave svom izabranom doktoru i što prije vakcinišu i time zaštite sebe i doprinesu sprečavanju širenja virusa.

Vakcinacija se preporučuje djeci starijoj od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja ( kao što je šećerna bolest) i sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe.

Takođe, vakcinanacija se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama, koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.