Svjetski dan mentalnog zdravlja 2022

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2022

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se od 1992 godine. Inicijativu je dala Svjetska zdravstvena federacija i obilježava se 10 oktobra svake godine, sa ciljem povećanja informisanosti građana o problemima mentalnog zdravlja, prevenciji i liječenju psihičkih bolesti i stanja.

U trenutku kada se čovječanstvo susreće sa teškom svjetskom krizom izazvanom korona virusom i ratnim dešavanjima u svijetu, očuvanje mentalnog zdravlja predstavlja jedan od najtežih izazova sa kojima se susreće zdravstveni sistem. 1 od 5 osoba u godini dana ima poteskoće u domenu mentalnog zdravlja. Depresija, anksioznost, bolesti zavisnosti, bipolarni poremećaj i postraumatski stresni poremećaj su najučestalije bolesti u prethodnoj godini.

Nakon pandemije u svijetu se bilježi porast depresivnih i anksioznih poremećaja za oko 35%, te se stoga u naučnim krugovima govori o razornom uticaju pandemije na psihičko zdravlje.

Obilježavajući 10. oktobar , Svjetski dan mentalnog zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, Doma zdravlja Glavnog grada organizovaće „Dan otvorenih vrata“ u kome ce svi građani moći da dobiju savjete psihijatra, psihologa, socijalnog radnika i medicinskih sestara bez uputa izabranog doktora i zdravstvene knjižice.

U želji da zaštitimo lična prava, ugled i dostojanstvo svakog pojedinca, koji se ne snalazi u ovim teškim uslovima svjetske krize, pozivamo vas da 10. oktobra u trajanju od 07 do 21h., to učinimo zajedno.

PODIJELI NA:

Odgovori