Studijsko putovanje u Stockholm u sklopu IMPHACT projekta

Studijsko putovanje u Stockholm u sklopu IMPHACT projekta

Članovi projektnih timova IMPHACT projekta učestvovali su na studijskom putovanju u Švedsku u cilju razmjene iskustava i primjera dobre prakse iz područja palijativne medicine

U periodu od 24.05.2022 – 27.05.2022. godine članovi projektnih timova učestvovali su na studijskom putovanju u Stockholm kako bi posjetili bolnicu Stockholms Sjukhem i hospicij Ersta diakoni. Švedska je odabrana kao primjer dobre prakse zbog visokog nivoa razvijenosti pružanja palijativnih usluga te vrlo bogatog iskustva iz područja palijativne medicine.

Slika 1: Projektni timovi u posjeti bolnici Stockholms Sjukhem

Stockholms Sjukhem je privatna neprofitna organizacija, u vlasništvu i pod upravom fondacije osnovane 1867. godine, koja se bavi pružanjem zdravstvenih usluga. Organizacija pruža visokokvalitetnu njeg u brojnim područjima: napredna kućna njega i palijativna njega, gerijatrijska njega, primarna njega, rehabilitacija i njega za starije osobe (dom za starije osobe). Brommageriatriken, kao dio Stockholmskog Sjukhema, jedna je od najvećih gerijatrijskih klinika u Švedskoj. Klinika pruža akutnu gerijatrijsku zdravstvenu njegu i rehabilitaciju uglavnom za stanovnike zapadnih predgrađa Stockholma. Temeljne operativne vještine, spomenute gerijatrijske bolnice, su visoka razina stručnosti i znanja vezano uz zbrinjavanje pacijenata starije životne dobi.
Više informacija: https://www.stockholmssjukhem.se/topplankar/english

Hospicij Ersta diakoni djeluje na području zdravstva i zdravstvene njege od 1851. godine. Hospicij pripada među najpoznatije ustanove koje se bave palijativnom njegom na području Švedske. Rad hospicija obuhvata: zdravstvo, socijalni rad, obrazovanje i istraživanje. Glavni cilj je dobrobit pojedinca ali i doprinos društvu, a sva dobit ulaže se u daljnji razvoj usluga i njege za najranjivije grupe.
Više informacija: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/sjukvard/hospice/hospice-pa-ersta-sjukhus/

Slika 2: Online sastanak projektnih partnera sa doktorom Johanom Johannsonom

Posjeta Hospiciju Ersta diakoni morala je biti otkazana, ali projektni partneri održali su online sastanak sa doktorom Johanom Johannsonom, stručnjakom za palijativnu medicinu iz regije Jämtland Härjedalen. Glavna tema sastanka bila je diskusija o načinu na koji je organizovana palijativna zdravstvena njega u Švedskoj u poređenju sa partnerskim zemljama (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) IMPHACT projekta.

Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.