SMJERNICE ZA RAZVOJ PALIJATIVNE NJEGE U CRNOJ GORI u okviru IMPHACT PROJEKTA „Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnom području“

SMJERNICE ZA RAZVOJ PALIJATIVNE NJEGE U CRNOJ GORI u okviru IMPHACT PROJEKTA „Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnom području“

U četvrtak, 28. aprila 2022. godine, u edukativnoj sali Instituta za javno zdravlje Crne Gore održan je sastanak na kojem su predstavljene Smjernice za razvoj palijativne njege u Crnoj Gori, kao rezultat međunarodnog projekta IMPHACT„Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnom području“, koji se sprovodio u nekoliko zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) u toku 2020-2022. godine, a u okviru kojeg su intenzivno razmjenjivana iskustva i mišljenja među učesnicima projekta kao i sa uglednim ekspertima iz područja palijativne njege iz nekoliko drugih država u svijetu.Sastanak je otvorio direktor JZU Dom zdravlja Podgorica, prim. dr Danilo Jokić, koji je istakao koliko je važan značaj palijativne njege za Crnu Goru i da je po prvi put palijativna njega dobila neku svoju dimenziju i uvešće se u proces rada. Ovim projektom koji je uz sebe donio i pozitivne procese izrade strategija i uvođenja palijativne njege u zdravstveni sistem, istovremeno se unapređuju odnosi i komunikacija između oboljelog pojedinca, članova porodice i zdravstvene službe.

Prof. dr.sc. Marijana Braš, autorka Smjernica za razvoj palijativne njege u Crnoj Gori, kazala je da Crna Gora još nema razvijenu palijativnu njegu, ali su u toku vrlo važne pripreme za početak stvaranja sistema palijativne njege u Crnoj Gori. Zbog toga bi ove Smjernice za razvoj palijativne njege u Crnoj Gori trebalo da pomognu kao svojevrstan vodič za razumijevanje osnovnih koncepata koji se odnose na palijativnu njegu, a koje sadrže osnovne ciljeve koji bi se trebalo postići u narednom petogodišnjem periodu.

Sastanku je prisustvovao određeni broj zdravstvenih radnika iz JZU Dom zdravlja Podgorica koji su imali priliku da čuju šta sve predstavlja palijativna njega i koji su njeni benefiti, kao i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori g-din Veselko Grubišić.

Nakon prezentovanja Smjernica za razvoj palijativne njege u Crnoj Gori, predstavljena je knjiga „Svitanja“ autora Veljka Đorđevića, profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koji se uz 45 godina psihijatrijske prakse bavi podučavanjem iz psihijatrije i psihološke medicine kao i komunikacijom u medicini te palijativnom medicinom. Knjiga „Svitanja“ nastala je prije pandemije izazvane virusom Covid-19 i na neki način je predvidjela dešavanja tokom pandemije.

Ova knjiga predstavlja djelo koje prateći život i sjećanja te unutrašnju i spoljašnju stvarnost jednog psihijatra, postavlja brojna pitanja egzistencije i etičnosti, uvijek u konačnom tražeći gdje je u svemu tome život. Život kao lijek, koji u svakom, pa i najmračnijem trenutku, može stvoriti nadu i ljepotu; život koji nikada ne nestaje, ni u starosti, ni u bolesti, kada je prečesto zanemaren i zaboravljen.

Direktor JZU Dom zdravlja Podgorica prim. dr Danilo Jokić i prof. dr.sc. Marijana Braš, osvrnuli su se i na studijsko putovanje u Švedsku koje je planirano u sklopu projekta IMPHACT krajem maja 2022. godine, a koje će zdravstvenim radnicima omogućiti sticanje novih znanja, razmjenu iskustava te upoznavanje sa primjerima dobre prakse.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.