Slučaj Vuksanović Božarić nije više u našoj nadležnosti, moramo opravdati svaki cent za paralelni rad

Slučaj Vuksanović Božarić nije više u našoj nadležnosti, moramo opravdati svaki cent za paralelni rad

Briga o pacijentkinjama i njihovom reproduktivnom zdravlju bila je i ostala jedan od naših osnovnih zadataka na nivou primarne zaštite.

Pandemija Covida-19 stavila je u iskušenje cijeli zdravstveni sistem u našoj državi ali izuzetnim naporom i žrtvom svih zdravstvenih radnika uspjeli smo da izađemo kao pobjednici. Ne zavaravamo se, ta bitka još uvijek nije dobijena, a naša borba bi mogla i potrajati.

I u takvim, epidemijskim uslovima, Dom zdravlja nije zaboravio na reproduktivno i opšte zdravlje žena. Učinili smo sve da zajednički sačuvamo najvrednije, a nije bilo lako jer smo kao nova uprava zatekli haotično stanje.

Naše sugrađanke, međutim, mogu biti spokojne. U mjeri mogućeg i u skladu sa kapacitetima naše primarne zaštite briga o njima će se nastaviti svakodnevno.

Slučaj dr Vuksanović-Božarić nije, međutim, više u našoj nadležnosti izuzev što u skladu sa Zakonom moramo, kao institucija, opravdati svaki cent dat za dodatni ili ,u ovom slučaju, paralelni rad ljekarke, odnosno, ljekara.

Svu dokumentaciju neophodnu za donošenje konačne odluke uputili smo nadleznim službama Ministarstva i Nacionalnom tijelu za borbu protiv korupcije.

I u teškim, naslijeđenim prilikama, naša je obaeza da pravdamo svaki cent poreskih obveznika koji se izdvaja za naš Dom zdravlja ili koji samostalno zarađujemo. Zakon je iznad naših želja i bilo kojeg pojedinca. Za bruto zarade dr Vuksanović-Bozarić naš Dom zdravlja je, u minulih deset godina izdvojio 198.261,99 evra. Podsjećamo još jednom da je cijelo vrijeme doktorica zaposlena na Medicinskom fakultetu. Takav, “paralelni ugovor” o radu nismo smjeli tolerisati ni trenutak dalje. Prosječna, mjesečna, neto zarada naše koleginice bila je 1.124, 53 evra što je bila nedostižna suma za bilo kojeg ljekara Doma zdravlja koji je kod nas stalno zaposlen i ima sva dodatna primanja na osnovu različitih zakonskih uslova.

A koliko je teška situacija koju smo zatekli u našoj instituciji najbolje govori podatak da Dom zdravlja Podgorica nije izmirio svoje poreske obaveze na račun osiguranja i doprinosa od 2017. godine za zaposlene za pružanje specifične zdravstvene zaštite – obaveze koje plaćamo iz sopstvenih sredstava – i da nam je tu ostavljen dug od skoro 300 hiljada evra.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.