Šćekić: Podgorici dovoljan jedan kovid centar, dnevno se pregleda oko 150 pacijenata

Šćekić: Podgorici dovoljan jedan kovid centar, dnevno se pregleda oko 150 pacijenata

Usljed poboljšane epidemiološke situacije, u Podgorici je početkom maja, u okviru zdravstvenog objekta Stari aerodrom, otvoren jedinstveni Kovid centar, što je u ovom trenutku, ističe doktora Aleksandra Šćekić, dovoljno.

U Bojama jutra na TV Vijesti je kazala da na dnevnom nivou dispečeri obave i do 350 telefonskih konsultacija, dok se pregleda oko 150 pacijenata, u obije smjene.

“Ovaj kovid centar je predviđen za mnogo veći broj zaraženih nego što trenutno imamo. Može potpuno da zamijeni rad svih onih punktova, koji su zatvoreni, a ukoliko se broj poveća može i to da istrpi.” kazala je Šćekić.

Istakla je da ovaj zdravstveni objekat funkcioniše po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i po ugledu na kovid centre iz regiona.

“Osnov Kovid centra jeste jak dispečerski centar u kojem rade ljekari i tehničari, koji su tu od početka epidemije. Mogu davati savjete tj. kontinuirano pratiti stanje naših pacijenata, koji, ukoliko je to naravno potrebno, mogu zakazati svoj pregled, testiranje i sve se može odraditi na jednom mjestu, nema potrebe da se dodatno kreće zaraženi pacijent, što dodatno smanjuje transmsiju.” istakla je dr Ščekić.

Broj dispečerskog Kovid centra je 020/ 227-722.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.