Saopštenje za javnost – Vakcinacija protiv gripa

Saopštenje za javnost – Vakcinacija protiv gripa

Obavještavamo građane Glavnog grada da će vakcinacija protiv sezonskog gripa početi sjutra, 13.10.2022. godi u svim punktovima Doma zdravlja glavnog grada , kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora za djecu.
Prijavljivanje za vakcinaciju će se vršiti preko brojeva telefona izabranih timova ,objavljenih na našem sajtu, kao i dolaskom u punkt doma zdravlja gdje je pacijent registrovan.

Vakcinacija će se sprovoditi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka.

Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali.

PODIJELI NA:

Odgovori