Saopštenje povodom edukacije – vakcinacije protiv humanih papiloma virusa (HPV)

Saopštenje povodom edukacije – vakcinacije protiv humanih papiloma virusa (HPV)

U okviru priprema za početak vakcinacije protiv HPV-a, koja će u uzrasnoj grupi devetogodišnjih djevojčica u Crnoj Gori početi krajem septembra 2022.godine, Institut za javno zdravlje Crne Gore organizuje edukaciju za zdravstvene radnike.

Za zaposlene u Domu zdravlja Podgorica, edukacija će se održati u ZO Stara varoš, u ponedeljak 20.06.2022.godine, sa početkom u 11:30h.
Edukacija je prioritetno namijenjena:

  • koordinatorima HPV vakcinacije
  • izabranim pedijatrima i pedijatrijskim sestrama
  • izabranim ginekolozima i ginekološkim sestrama
  • epidemiolozima i sanitarnim tehničarima
  • izabranim doktorima za odrasle i medicinskim sestrama iz tima
  • pedijatrima i ginekolozima sa sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite
  • predstavnicima menadžmenta ustanova

Zdravstveni radnici će se na edukaciji upoznati sa karakteriristikama HPV vakcine, planom Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, te sistemom komunikacije u oblasti promocije HPV vakcincije, a predavači će biti prof.dr Dragan Laušević, dr Milko Joksimović i dr Adis Martinović.

Karcinom grlića materice je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori, dok u Evropi svake godine, preko 30.000 žena umre od raka grlića materice.

HPV vakcinacija djevojčica uzrasta između devet i četrnaest godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, može spriječiti razvoj raka grlića materice u 97 % slučajeva.

Iz IJZCG, kako je ranije saopšteno, HPV vakcinacija, predstavlja mjeru primarne prevencije, koja ukoliko se sprovodi adekvatno daje veoma dobre rezultate u prevenciji prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice, ali i nekih drugih ozbiljnih oboljenja/stanja koja su povezana sa HPV infekcijama.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.