Saopštenje Doma zdravlja Glavnog grada  – Vakcinacija tokom vikenda

Saopštenje Doma zdravlja Glavnog grada – Vakcinacija tokom vikenda

Dom zdravlja Glavnog grada od 06/07. maja 2023. godine počinje sa ogranizacijom vakcinacije MMR i HPV vakcinom tokom vikenda. Vakcinacija će se sprovoditi subotama i nedjeljama na punktu Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17h, a glavni dio aktivnosti očekuje se do kraja školske godine.

MMR vakcinacija u toku ove kampanje primarno je namijenjena djeci rođenoj od 01.01.2017- 31.12.2021. godine koja do sada nisu primila nijednu dozu ove vakcine. Roditelji djece ovog uzrasta, koji su ostavili ispravne brojeve telefona, obavješteni su SMS porukama da dovedu svoje dijete na MMR vakcinaciju.

HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi među djevojčicama uzrasta 9-14 godina (godišta 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013). Roditelji mogu dovesti svoje ćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez prethodnog pozivanja i zakazivanja. Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv na HPV vakcinaciju tokom Evropske sedmice imunizacije, kada je za samo pet dana na punktu Stara Varoš vakcinisano preko 130 djevojčica.

Pozivamo sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja. Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije.

Vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zauški/mumpsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa. Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom.

PODIJELI NA:

Odgovori