SAD donirale 2,7 miliona dolara za borbu sa COVID-19: SZO implementator projekta, Ministarstvo zdravlja realizator

SAD donirale 2,7 miliona dolara za borbu sa COVID-19: SZO implementator projekta, Ministarstvo zdravlja realizator

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 2.7 miliona dolara kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, koji će implementirati kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dok će Ministarstvo zdravlja biti realizator.

U cilju obezbjeđivanja veće transparentnosti realizacije, ali i kontrole namjenskog trošenja novca, u Podgorici je formiran Nadzorni odbor Projekta. Pored kontrolnog mehanizma, Nadzorni odbor će imati i zadatak davanja strateških usmjerenja i praćenje statusa implementacije projekta.

“U ime svih građana Crne Gore zahvaljujem ambasadi SAD u Podgorici na kontinuiranoj i izdašnoj prijateljskoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci u svim oblastima, a posebno u zdravstvenoj sferi. Osjetljivi trenuci poput aktuelnog na globalnom nivou iziskuju globalna savezništva, a pomoć Vašingtona našoj zemlji kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, je kruna naše dosadašnje saradnje”, poručila je ministarka zdravlja.

Ona je naglasila da će Projekat biti realizovan shodno najvišim profesionalnim standardima.

“Zahvaljujući ovoj izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije protiv koronavirusa koja je okosnica borbe protiv ove pošasti. Crna Gora je do danas obezbijedila preko milion i dvije stotine hiljada doza vakcina, a prvu dozu dobilo je blizu 60 odsto punoljetnih građana. U isto vrijeme, unaprijedićemo već ojačane kiseoničke kapacitete naših bolnica, ali i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje”, objasnila je ministarka zdravlja.

Jačanje prevencije i unapređenje stope vakcinacije

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke istakla je da SAD predvode globalnu borbu protiv COVID 19 s kojom ne može da se uporedi nijedna dosadašnja globalna kriza ni po kompleksnosti ni po obimu.

“Preklapaju se zdravstvena, humanitarna i finansijska kriza”, napomenula je ona.

“Da bi se bavili ovim izazovima bez presedana, američki Kongres je opredijelio sredstva za borbu protiv COVID-19, kroz američki plan za oporavak 2021.

 

Ponosna sam što su SAD kroz svoju Agenciju za međunarodni razvoj obezbijedile 2,7 miliona dolara kao urgentnu pomoć za borbu protiv COVID-19 Crnoj Gori”, objasnila je ona.

Ambasadorka kaže da će ova donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na COVID kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize.

“Većina ovog projekta je usmjerena na dijagnostiku i terapiju. Poboljšaćemo kiseoničke kapacitete koji se koriste za tretman COVID pacijenata. Zadovoljna sam što ćemo pomoći Ministarstvu zdravlja da ojača prevenciju i unaprijedi stopu vakcinacije, posebno u ruralnim predjelima u Crnoj Gori”, navela je ambasadorka.

SZO: Do juna 2022. imunizovati 70 odsto stanovništva globalno

Šefica kancelarije SZO, dr sci med Mina Brajović, istakla je značaj projekta, koji će implementirati SZO. Ona je podsjetila da su se tokom pandemije uvjerili da solidarnost, istinsko partnerstvo i saradnja utemeljena na nacionalnom jedinstvu nemaju alternativu. Brajović je posebno naglasila da su SAD istinski zagovornik očuvanja javnog zdravlja na globalnom nivou i jedan od najvećih donatora SZO i finansijera zdravstvenih programa na globalnom nivou.

Ovaj projekat je paradigma saradnje SZO sa zemljama članicama za zemlje članice, a u cilju zaštite života i zdravlja građana, ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite, boljeg zdravlja i stvaranja bezbjednog društva u kojem niko neće biti zaboravljen, a sve u skladu sa vizijom SZO “Evropskog programa rada – Ujedinjeni do boljeg zdravlja” i “Mape puta za bolje zdravlje u zemljama Zapadnog Balkana“, saopštila je Brajović.

“Podsjećam da je preporuka SZO da do kraja godine bude vakcinisano 40 odsto svjetske populacije, kako bi se zaključno sa junom 2022. godine dostigao nivo kolektivne zaštite od 70 odsto na globalnom nivou. Vjerujemo da će se kroz realizaciju projektnih aktivnosti obezbijediti povećanje obuhvata, prije svega, u prioritetnim populacionim grupama kako bismo smanjili pritisak na zdravstveni sistem i omogućili nesmetano realizovanje esencijalnih servisa, ali i obezbijedili da vakcina dođe i do najudaljenijih domaćinstava i svakog pojedinca”, navela je Brajović.

Pozdravljajući napore Ministarstva zdravlja pod liderstvom dr Jelen Borovinić Bojović u cilju sprovođenja COVID – 19 imunizacije, dr Brajović je istakla da vakcina jeste moćna alatka u arsenalu djelotvornih javno zdravstvenih mjera, ali da će kroz projekat posebna pažnja biti posvećena i testiranju.

“Jer jedino ako znamo gdje je virus možemo prekinuti lanac transmisije”, kazala je šefica SZO u Crnoj Gori.

Brajović je istakla da će Projekat doprinijeti i jačanju ne samo kapaciteta za odgovor na COVID već i na pripremljenost da buduće krizne situacije, budući da će finansijska i ekspertska podrška biti usmjerena i na unapređivanje kapaciteta za stabilno snabdijevanje medicinskim kiseonikom u tri bolnice širom zemlje, zaključila je Brajović.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.