Protokol o postupanju u slučajevima javljanja simptoma, ili nekih indikacija da se možda radi o tome da je osoba zaražena virusom COVID-19 je jasan

Protokol o postupanju u slučajevima javljanja simptoma, ili nekih indikacija da se možda radi o tome da je osoba zaražena virusom COVID-19 je jasan

Dom zdravlja Podgorica izražava zahvalnost nevladinom sektoru što pomno prati naš rad, kao i što daje vrlo opšte smjernice na osnovu obraćanja pacijenata. Smatramo da je transparentnost našeg rada dovoljna da pokaže iskrenu želju da sa zajednicom pobijedimo pandemiju.

Međutim, pošto nije prvi put da se postavljaju ista pitanja, dužni smo da odgovorimo – poštovanje pravila i epidemioloških smjernica je ono čime se vodimo, a uvijek je zdravlje pacijenata na prvom mjestu.

Protokol o postupanju u slučajevima javljanja simptoma, ili nekih indikacija da se možda radi o tome da je osoba zaražena virusom COVID-19 je jasan – prvo uspostaviti vezu sa dispečerskim covid centrom na Starom Aerodromu pozivom na broj 020 22 77 22. Naš tim dispečera, sačinjen od ljekara i tehničara, koji se već godinu i po se bore na prvoj liniji fronta sa pandemijom, daće im precizne smjernice kako da postupaju. Ukoliko je potrebno, zakazaće testiranje, laboratorijsko uzorkovanje, a nakon eventualnog potvrđivanja COVID -19 zaraženosti i dnevno praćenje opšteg stanja pacijenata.

Napominjemo, svaki COVID-19 pozitivni pacijent dobija jasne smjernice od zdravstveno-sanitarne inspekcije kako da se ponaša, na koji način da dođe na pregled itd.

Ističemo – naši ljekari su i na terenu, i obilaze sve građane koji imaju potrebu da ih ljekar pregleda u kućnim uslovima. Takođe, naša služba sanitetskog prevoza je na terenu da pomogne pacijentima koji nisu u mogućnosti da poštujući pravila dođu na zakazani pregled, uzorkovanje i snimanje.

Ali, iako je ovo sve već mnogo puta ponovljeno i dobro poznato, građani dolaze samoinicijativno u centar na Starom Aerodromu, pokušavaju da preskoče protokol.

Kako su vremenske prilike u Podgorici pogoršane, pa imamo veoma kišovite dane iza nas – a objekat na Starom Aerodomu je projektovan bez razmišljanja o mogućnosti da neko mora da sačeka ispred objekta – Dom zdravlja Podgorica je uz pomoć Vojske Crne Gore podigao šator kako bismo sačuvali naše sugrađane od kiše i vjetra.

Građani Podgorice znaju koliki napor je uložen u očuvanje zdravlja naših sugrađana, a izolovane slučajeve koji navodno traže neke druge pravde i ekstra prava, molimo da budu strpljivi i odgovorni – prema sebi, svojim najbližima i svim našim sugrađanima.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.