Prijatno sam iznenađen odzivom, građani da ne prave gužve ujutro, niko neće ostati bez vakcine

Prijatno sam iznenađen odzivom, građani da ne prave gužve ujutro, niko neće ostati bez vakcine

Doktor Danilo Jokić, koordinator domova zdravlja na nivou države, kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti da je prijatno iznenađen odzivom građana za vakcinaciju protiv koronavirusa, prije svega u južnom i centralnom dijelu zemlje.

“U Podgorici je odrađeno najviše, jer je najveća populacija na teritoriji glavnog grada, nekih 2.100 vakcinacija je odrađeno sa Sinofarmom i 400 pacijenata je primilo svoju dozu revakcine. Što se tiče Crne Gore, to je bio impozantan broj, nekih 7.780 vakcinacija prvom dozom, uglavnom je bio tražen Sinofarm nešto malo AstraZeneke”, kazao je Jokić.

Jokić ističe i da sjutra počinje imunizacija Fajzer vakcinama, ali napominje da je prvi kontingent namijenjen ranjivim kategorijama stanovništva, prvenstveno onkološkim pacijentima.

Prema Jokićevim riječima, krajem ove ili početkom sljedeće sedmice trebalo bi da stigne i ruska vakcina Sputnjik V, pa navodi da će građani u Crnoj Gori imati širok izbor kada su u pitanju proizvođači vakcina.

Na poruke pojedinih stanovnika sa Žabljaka, koji tvrde da su građani drugog reda jer u toj opštini još nije počela masovna imunizacija, odgovara da je sve organizovano tako, da već za vikend, svi koji žele, mogu primiti vakcinu.

“Ja ne volim taj izraz građani drugog reda, ali je dogovoreno da počne masovna imunizacija na tim velikim punktovima, da vidimo kako teče taj proces masovne imunizacije i prvi vikend, to je za neka tri dana, svaka opština koja pokriva određenu teritoriju kao što Nikšić koji pokriva Plužine ili Šavnik, prvi sljedeći vikend će ekipe iz Nikšića krenuti, to su manji prostori i vakcinacija će se završiti za vikend. Da ne bi građani putovali ili dolazili na neke veće punktove, doći će ekipe kod njih, odradiće se za vikend. Zaključiću da ti građani imaju benefit da će za dva dana završiti kompletan proces vakcinacije”, rekao je Jokić.

Jokić savjetuje građane da ne prave velike gužve u jutarnjim satima, te ističe da niko neće ostati bez vakcine.

Gužve se mogu smanjiti na vrlo jednostavan način, biću praktičan. Proces imunizacije je počeo juče, trajaće danima, radiće se i vikendom. Apelujem na građane da nema potrebe da prave gužve, to može da se radi tokom svih 12 sati svakim danom, to je proces koji će trajati u Crnoj Gori. Važno je naglasiti da doza vakcina imamo dovoljno”, napomenuo je.

Jokić je istakao da starije osobe i hronični pacijenti imaju prednost.

“Svi punktovi, ako govorimo o glavnom gradu, imaju svoje odgovorne medicinske sestre, koje su dužne da izađu ispred punkta, to rade na deset do 15 minuta. Pogotovo kada govorimo o starijim licima, ti ljudi imaju prednost i ja vjerujem da će se i sugrađani složiti da ta lica imaju prioritet pri vakcinaciji”, poručio je Jokić.

On je ponovio da svi građani Crne Gore gdje god da su primili prvu dozu vakcine drugu mogu dobiti na bilo kom punktu u Crnoj Gori.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.