Palijativna njega zvanično u zdravstvenom sistemu Crne Gore

Palijativna njega zvanično u zdravstvenom sistemu Crne Gore

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić, rekao je da je ovo projekat koji je bio zapostavljen, ali da je novi menadžement uspio da ga vrati uz podršku Ministarstva zdravlja.

On je naveo da će u sljedećem dijelu projekta oprema podrazumijevati još aparata za fizikalnu terapiju, mobilne EKG aparate i drugu savremenu opremu.

Svi mi ljekari se bavimo palijativnom njegom, svako na svoj način, ali ćemo prvi put imati nešto što je zvanično palijativna njega“, kazao je Jokić i dodao da će biti formirani timovi za palijativnu njegu u ostalim opštinama Crne Gore.

Palijativna njega se ne radi na silu, to moraju da budu zdravstveni radnici koji žele ii hoće to da rade, da prođu edukaciju i obuku i da negdje posvete svoj život pacijentima, koji imaju porebu za palijativnom njegom“, zaključio je Jokić.

Ministarka zdravlja, Jelena Bojović Borovinić predstavila je opremu za palijativno liječenje koje do sada u Crnoj Gori nije bilo zastupljeno.

Bojović Borovinić je navela da je oprema vrijedna oko 130 hiljada eura i da je dio prve faze projekta koji se odnosi na palijativnu terapiju.

“Oprema će služiti za pomoć onima kojima je među bolesnima najpotrebnija, a to su pacijenti sa najtežim kliničkim slikama i oni koji se nalaze u terminalnoj fazi hroničnog oboljenja“, kazala je Bojović Borovinić.

Ona je dodala da je ova vrsta njege zahtijeva i formiranje palijativnih timova koji prolaze obuku i edukaciju.

“Palijativna njega zahtijeva formiranje palijativnih timova i upravo je formiran prvi koji će se baviti ovom oblašću“, kazala je Bojović Borovinić.

Ona je objasnila da postoje registri sa podacima koliko pacijenata zahtjeva ovu vrstu njege, ali da je neophodna njihova analiza kako bi imali tačne brojke.

Kako je navela, njega se odnosi na fizičku, psiholišku, socijalnu i ekonomsku vrstu podrške.

Ova njega znači poboljšanje kvaliteta života pacijenata u zavržnim danima, što je veoma važno“, kazala je Bojović Borovinić.

Podsjećamo, direktor Doma zdravlja je i jutros na TV Vijesti govorio o projektu uvođenja palijativne njege u zdravstveni sistem Crne Gore:

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.