Obilježen 31. maj Međunarodni dan kontrole duvana

Dom zdravlja Podgorica u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore  i Kliničkim centrom obilježio je  31. maj  Međunarodni  dan kontrole duvana, u šoping centru Delta City. Tokom centralnog dogadjaja pod sloganom “ Zamijeni cigaretu za jabuku- zamijeni bolest za zdravlje”, gradjanima je mjeren krvni pritisak i nivo šećera u krvi, dijeljen zdravstveno-vaspitni materija  i  pružani  savjeti u vezi sa prevencijom bolesti pušenja i njenih komplikacija, kao i savjeti u vezi adekvatnog tretmana. Gradjani su bili u prilici da cigarete razmijene za jabuke.

Međunarodni dan kontrole duvana  dobra je prilika da se još jednom skrene pažnja na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje ljudi. U Crnoj Gori se, prema posljednjem istraživanju, rađenom po metodologiji SZO: „Istraživanja o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore“, bilježi povećanje broja korisnika duvanskih proizvoda, dok su ranija istraživanja ukazivali na konstantan trend smanjenja prevalencije pušenja u populaciji. Prema podacima iz poslednjeg istraživanja 35,4% stanovnika Crne Gore konzumira duvanske proizvode, a više od 18% populacije navode da su nekada, tokom života koristili duvan.

Najviše korisnika duvanskih proizvoda u Crnoj Gori je u populaciji između 45 i 54 godine, koji u većini slučajeva, dnevno konzumiraju do dvadeset cigareta. U Crnoj Gori se, takođe bilježi povećanje broja korisnika duvanskih proizvoda među djecom i mladima. U Globalnom istraživanju o potrošnji duvana među mladima, koje je rađeno među učenicima starosti od 13 do 15 godina, zabilježeno je oko 10% njih koji koriste duvanske proizvode, pri čemu, nešto češće dječaci.

U cilju smanjenja broja korisnika duvanskih proizvoda od posebnog je značaja istovremeno angažovanje različitih društvenih sektora, radi realizacije mjera koje uključuju: kontrolu implementacije zakonskih odredbi, promociju nepušenja, informisanje i podizanje kvantuma znanja o uticajima duvanskog dima na zdravlje, obezbjeđivanje adekvatnih metoda odvikavanja od pušenja, osposobljavanje mladih da se suprostave društvenim uticajima za prihvatanje pušenja kao obrasca ponašanja, kontrola tokova duvana.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.