Obilježava se Svjetska nedjelja dojenja: Dojenje najzdravije i za dijete i za majku

Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlja i Dom zdravlja Podgorica, postavljanjem edukativno-propagandnog štanda u šoping centru Delta siti, obilježili su danas Svjetsku nedjelju dojenja.

Svjetska nedjelja dojenja predstavlja globalnu kampanju koja se obilježava u 150 zemalja svijeta, a ima za cilj da jača društvenu svijest o značaju  i predsnostima dojenja, obezbijedi podršku dojenju, a time i unaprijedi i zaštiti zdravlje majke i djetata.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlja i programsku zdravstvenu zaštitu dr Miro Knežević podsjetio je da je Ministartsvo zdravlja 2015. godine uradilo Vodič za dojenje, namijenjen zdravstvenim radnicima kao i brošuru za roditelje, s ciljem da se u Crnoj Gori poveća broj žena koje doje, dok je 2017. usvojen Kodeks za dojenje, kojim se, u cilju propagiranja dojenja zabranjuje reklamiranje adaptiranih fromula za bebe. Takođe, kako je kazao dr Knežević, u okviru svih domova zdravlja otvorene su škole za trudnice u okviru kojih se budućim majkama  govori o značaju dojenja i za njihovo i za zdravlje njihove djece.

– Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa UNICEF-om, Institutom za javno zdravlje i Domom zdravlja Podgorica, pokrenulo program edukacije patronažnih sestara, između ostalog i o promociji dojenja, koji će početi da se implemetira od septembra ove godine, a čiji će nosioc biti Dom zdravlja Podgorica, najavio je dr Knežević.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravlle Verica Osmanović navela da je procenat djece koja isključivo doje u ranom djetinjstvu u opštoj populaciji porastao da 14 na 24 odsto, a u romskoj sa 20 na 41 odsto, što, kako je kazala ukazuje na podizanje svijesti majki o značaju dojenja.

Izabrani pedijatar u Domu zdravlja Podgorica dr Dušica Gojković, naglasila je da Dom zdravlja Podgorica, prvenstveno kroz rad izabranih doktora sa djecom i sa roditeljima, svakodnevno maksimalno nastoji da podigne svijest populaciije, kako bi shvatili apsolutni značaj dojenja, koje je kao potpuno prirodno najbolja hrana za bebe. Ona je istakla da je težnja Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2050. godine ppoveća broj žena koje doje svoju djecu na 50 odsto i upozorila da je Crna Gora još uvijek daleko od tog procenta.

 

 

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.