Nova organizacija u Domu zdravlja Podgorica: Ljekar dispečer zakazuje pregled

Nova organizacija u Domu zdravlja Podgorica: Ljekar dispečer zakazuje pregled

Koordinator kovid ambulanti u Domu zdravlja Podgorica Marijana Simonović kazala je za Dan da kod izabranih doktora uvode drugačiji način pregleda građana sa simptomima virusa korona. Istakla je da danas počinje sa radom kovid centar na Starom aerodromu gdje će biti smješten tim ljekara, koji će prije pregleda putem kol centra razgovarati sa osobama sa simptomima.

Simonovićeva je objasnila da je dosad oko 70 odsto građana nepotrebno dolazilo u kovid ambulante, uglavnom sa početnim simptomima.

Sada će pacijenti moći sve da završe na jednom mjestu. Doktori će raditi u dispečerskom centru. Pacijentima će biti na raspolaganju univerzalni broj na koji će pozivati ljekare. Na usluzi će svakodnevno biti sedam doktora u dispečerskom centru, koji će davati sve informacije građanima naupit o njihovom stanju, uočenim simptomima i daljem toku liječenja”, kazala je Simonović.

Prema njenim riječima, na primjer kada kažu kako se osjećaju i koliko dugo traju simptomi, ljekar ih uputi ili da sačekaju još kod kuće ako je nešto blažeg oblika, ili im zakaže pregled u ambulanti, odnosno direktno ih šalju na testiranje.

Ukoliko je potrebno snimanje, laboratorija ili pregled kod pulmologa sve će biti organizovano na istom mjestu i građani će uz pomoć ljekara dispečera biti upućivani tamo gdje treba. Nema šetanja i gubljenja vremena na raznim mjestima u gradu, nego će sve imati u kovid centru na Starom aerodromu. Na ovom projektu radimo već nekoliko mjeseci i sve je spremno za početak”, rekla je Simonović.

Kako dodaje, imaće odvojene kovid pacijente od onih koji vade ljekarska uvjerenja, dok će ostali biti prebačeni na druge pozicije.

“Imaćemo po dva ljekara u smjeni i četiri tima na terenu. Postoji mogućnost da se proširi prostor i angažuje dodatni kadar. U smjeni u kovid ambulantama imali smo po 50 ljudi, a 70 odsto građana je bez razloga dolazilo kod ljekara”, kazala je ona.

Simonovićeva pojašnjava i da se dešavalo da građani u kovid ambulante dolaze zbog simptoma blaže prehlade.

“Mi tim ljudima treba da damo savjet prije nego što dođu u ambulantu. Da im pojasnimo da treba da idu na testiranje dva-tri dana nakon pojave simptoma. Takođe je neophodno i da im sugerišemo da nas pozovu ukoliko se simptomi pogoršaju kako bismo im dali instrukcije šta da rade u takvoj situaciji. Brzi test prva dva-tri dana može da bude negativan, a osoba možda ima virus. Kada im objasnimo šta znače simptomi koje imaju i još ako imaju pridružene bolesti, onda im je jasno šta treba da rade”, navela je Simonovićeva.

Naglasila je da će se građani putem ovog kol centra informisati o svom zdravstvenom stanju, kako ne bi gubili vrijeme i čekali u kovid ambulantama.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.