Najava- Svjetski dan  bez duvanskog dima – 31. maj „Gajimo hranu, a ne duvan“

Najava- Svjetski dan bez duvanskog dima – 31. maj „Gajimo hranu, a ne duvan“

Svjetska zdravstvena organizacija kao i brojne institucije i organizacije širom svijeta ove godine obilježavaju Svjetski dan bez duvana pod sloganom „Gajimo hranu, a ne duvan“.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bez duvanskog dima jeste da se javnosti skrene pažnja na štetnost duvanskih proizvoda, kao i o zdravstvenim rizicima i opasnostima koje ova štetna navika izaziva.

Na godišnjem nivou, oko šest miliona ljudi umre od direktnih posljedica upotrebe duvanskih proizvoda, a skoro milion nepušača usljed indirektne izloženosti duvanskom dimu.

Takođe, svaka popušena cigareta negativno utiče i na prirodne resurse, pa se u svijetu 3,2 miliona hektara zemlje koristi za uzgajanje duvana.

Kako uzgajanje duvana crpi plodnost zemljišta, kapacitet za uzgoj drugih biljnih kultura na ovakvom područiju je smanjen.
Dom zdravlja Glavnog grada će i ove godine obilježiti Svjetski dan bez duvanskog dima nizom aktivnosti koje će biti sprovodene kroz Savjetovalište za mlade.

U ZO Nova Varoš u sali za edukaciju biće održano edukativno predavanje na temu: “Štetnost duvanskog dima”.

Iako se u sve većem broju odlučuju na upotrebu duvanskih proizvoda, ciljna grupa će biti mladi, kako bi se uticalo na podizanje svijesti i učvršćivanje njihovog stava da je pušenje u tom uzrastu neprihvatljivo.

PODIJELI NA:

Odgovori