Najava – Evropska sedmica imunizacije

Najava – Evropska sedmica imunizacije

Evropska sedmica imunizacije biće obilježena od strane Doma zdravlja Glavnog grada u periodu 24-28.aprila 2023. godine.

Tokom navedene sedmice Dom zdravlja će počev od ponedeljka (24.04), zaključno sa petkom(28.04) u intervalu od 8.00h do 20.00h obezbjediti da svi roditelji mogu dovesti djecu na vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja u objektu Doma zdravlja Stara Varoš (Pobrežje). Ova akcija prevashodno se odnosi na vakcinaciju protiv humanih papilloma virusa (HPV) za djevojčice uzrasta 9-14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013) i MMR vakcinaciju za svu djecu uzrasta od jedne do 18 godina koja su iz bilo kog razloga propustila da prime prvu ili drugu dozu ove vakcine shodno uzrastu.

Pozivamo sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja. Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (Gardasil 9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i uz podršku Kancelarije SZO u Crnoj Gori obezbijeđen je i adekvatan promotivni materijal za HPV vakcinaciju.

Vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zaušaka/mumpsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstevnog sistema i ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa. Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom.

Osim ove akcije, Dom zdravlja Glavnog grada će i kroz druge promotivne aktivnosti obilježiti Evropsku sedmicu imunizacije (u tržnom centru „Big fashion“ 26.04.2023 od 12h do 18h i na Trgu nezavisnosti 28.04.2023 od 11h do 14h) gdje će uz dijeljenje promotivnog materijala i u razgovoru sa građanima biti promovisane sve dobrobiti koje donosi imunizacija.

PODIJELI NA:

Odgovori