Najava – Edukativno predavanje sa radionicom na temu “Prevencija malignih bolesti u dječjem uzrastu”

Najava – Edukativno predavanje sa radionicom na temu “Prevencija malignih bolesti u dječjem uzrastu”

Povodom 15. februara međunarodnog dana djece oboljele od raka Dom zdravlja Glavnog grada, obavještava javnost da ce se edukativno predavanje sa radionicom na temu “Prevencija malignih bolesti u dječjem uzrastu” – održati u prostorijama Doma Zdravlja Nova Varoš sa početkom u 10h. Predavači na ovu temu biće Dr Sladjana Račić -specijalista pedijatar, Maja Gardaševic- medicinska sestra i Anđela Golubović-specijalista psiholog.

U sklopu teme predavači ce govoriti o najčescim malignim bolestima kod djece, uticaju genetike, zdravih stilova zivota, kao i suočavanja roditelja sa diganozom maligniteta i podršci porodice i društva.

Prema raspoloživim podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo 24 djece,odnosno 1,1% od ukupnog broja oboljelih te godine, duplo više dječaka – 66,7% nego ( 33,3%) djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.
Prema posljednjim preliminarnim podacima koji se odnose na 2019. godinu broj registrovanih smrtnih slučajeva od malignih bolesti kod djece starosti do 18 godina je 6.

Na kraju predavanja kao znak podrške svoj djeci oboljeloj od raka biće pušteni baloni ispred Doma Zdravlja. Pozivamo vas da prisustvujete u što vecem broju i svojim prisustvom date podršku obilježavanju ovog važnog datuma.

Edukativno predavanje sa radionicom

PODIJELI NA:

Odgovori