Dom zdravlja Glavnog grada obilježio “Nacionalni dan bez duvanskog dima”

Dom zdravlja Glavnog grada obilježio “Nacionalni dan bez duvanskog dima”

Povodom ”Nacionalnog dana bez duvanskog dima” koji se obilježava 11. novembra, Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Podgorica je održao radionice edukativnog karaktera.

Tim savjetovališta za mlade prim. dr Edita Bašović (specijalista pedijatrije) i Milena Garčević spec. zdravstvene njege pristvovao je trodnevnom projektu “Moj život” koji se fokusirao na probleme sa kojima se susreće Romska i Egipćanska zajednica u Crnoj Gori, među različitim kulturama, institucijama…

Kako je ova nedjelja bila bazirana na RE populaciju tim savjetovališta za mlade je ovu edukativnu radionicu održao u prostorijama OŠ ,,Marko Miljanov” u kojoj posebno dominira multikulturalna zajednica.

Obuhvaćena su dva odjeljenja IX razreda uzrasta 14 godina, multietničke različitosti i zajedno analizirali ovaj globalni problem sa više aspekata.

Kroz anketu koju smo sproveli, došli smo do zaključka da su ispitanici ovog uzrasta većinom nepušači, ali da su uglavnom svi probali neku vrstu duvanskih proizvoda (cigarete, elektronske cigarete, snus, nargila…) takođe i da su iz porodica kojima su roditelji pušači.

Altruzam roditelja je svjesno ili nesvjesno nizak, jer su djeca posebno osjetljiva grupa, a kao pasivni pušači, direktnim udisajanjem unose
4000 različitih štetnih sastojaka.

U razgovoru sa,

-Mihaelom Čađenović- medijator za RE zajednicu iz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zaposlenja,
-Dejvidom Sejdovićem- medijator i ispred Helpa Montenegro u sekretarijatu za socijalno staranje, kancelarija za RE zajednicu;
-Dijamant Pajazitaj- medijator za socijalnu zaštitu u Helpu, i kako se RE populacija bori sa ovim problemom, dolazimo do istih zaključaka.

Zbog lošeg socio-ekonomskog pložaja u društvu, niskog stepena obrazovanja i čestog zanemarivanja od roditelja u pojedinim porodicama, tako prepušteni sebi, ne razmišljajući o posljedicama, sve mlađi posežu za ovim ili nekom drugim porokom.

Upotreba duvanskih proizvoda predstavlja globalni problem sa posebnim negativnim uticajem na zdravlje, pa se javljaju različita kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, maligniteti sa akcentom na karcinom pluća koji se u najvećem broju javlja kod pušača, čak 85% svih oboljenja pluća su uzrokovana konzumiranjem cigareta.

PODIJELI NA:

Odgovori