Moguće povećanje kovid pozitivnih među djecom

Moguće povećanje kovid pozitivnih među djecom

Nakon početka školske godine moguće je povećanje broja kovid pozitivnih slučajeva među djecom, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić i dodao da i pored pogoršanja epidemiološke situacije nema potrebe za otvaranjem novih kovid centara u Glavnom gradu. On je najavio da će Kovid centar na Starom aerodomu biti pojačan sa još tri ljekara dok u Tološima, kako je kazao, jutros počinje još jedan.

Ponovo su ljekari heroji, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić. On je dodao da je u jednom danu u Domovima zdravlja u Glavnom gradu obavljeno oko 5.000 pregleda u redovnom radu i 826 kovid pregleda.

On je najavio da će Kovid centar na Starom aerodomu biti pojačan sa još tri ljekara. Smatra dovoljnim za zadovoljenje svih potreba građana Glavnog grada.

U Tološima radi dva ljekara a od jutros, kako je kazao, počinje još jedan. I pored pogoršanja epidemiološke situacije smatra da nema potrebe za otvaranje novog kovid-centra nema potrebe jer je, kako je kazao, centar na Starom aerodromu možda najbolji i u regoni.

Na pitanje da li očekuje kovid pozitivnih među djecom nakon početka školske godine, Jokić je kazao da je to moguće.

“Moguće, jer će biti grupisani ali nijesmo zabrinuti imamo prostra za širenje ali trenutno nema potrebe za tim”, istakao je Jokić.

Jokić je istakao da nijedan ljekar za sedam mjeseci od kada je rukovodilac Doma zdravlja Podgorica nije napustio tu instituciju osim jedan koji je pošao u peziju.

“Trodecenijsko upravljenje zdravstvenim sistemom napravilo je razoren zdravstveni sistem jer je zdravstvena politika dovela do toga da nakon tri decenije, mi kao novi menadžemnt shavtamo da su ljudi odlazili da niko nije pokušavao da ih zaustavi. Dočekao nas je zdravstveni sistem sa 15 manje ljekarskih timova manjkom specijalističkih službi. Podgorica kao Glavni grad u Radiloškoj službi funkciniše sa aparatom koji je star preko 20 godina i jedini je grad te veličine koji nema digitralni radiloški apart”, istakao je Jokić.

On je dodao da će 27 ljekaraće sa specijalizacije biti vraćeno u Domove zdravlja u Podgorici kako bi pomogli zdravstveno sistemu.

“Biće im prekinute specijalizaicije nekin 5-6 mjeseci a ako kovid situacija bude bolja oni će se vratiti”, kazao je Jokić.

U Podgorici je, kako je dodao, upotpunosti imunizovano 48,5% građa u potpunosti. Kako bi imali kolektovni imunitet, dodajem neophodno je da se imunizuje još toliko građana.

Što se tiče čekanja na Kol centru pozvao je građane da budu strpljivi.

“Građani moraju da razumiju da su opterećeni, treba biti malo uporniji i nema problema”, kazao je Jokić.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.