Jokić: Ljekari su heroji društva na prvoj liniji odbrane

Jokić: Ljekari su heroji društva na prvoj liniji odbrane

Dom zdravlja Podgorica, kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, pod novom epidemiološkom situacijom morao je da prilagodi sistem rada i usmjeri ljudske resurse kako bi održao pun kapacitet usluga na svim poljima koja trenutno pokriva, kazao je danas direktor DZ Podgorica Danilo Jokić, na pres konferenciji povodom novih epidemioloških mjera.

Moramo da naglasimo da trenutno Dom zdravlja Podgorica funkcioniše na tri polja, a to su: redovan proces rada, Kovid i imunizacija, kazao je on.

Od 1. do 17, januara, Dom zdravlja Podgorica je imao 28.796 obrađenih KOVID odraslih pacijenata (8.489 pregleda i 20.307 telefonksih konsultacija) i 2.969 obrađenih KOVID maloljetnih pacijenata (2.392 pregleda i 577 telefonskih konsultacija).

U pomenutom periodu odrađeno je 1.110 kućnih posjeta ljekara. 15.861 testiranje, 3.318 patronažnih posjeta, 6.600 uzorkovanja nalaza pacijenata u Covid centrima, 1.207 uzorkovanja nalaza u kućnim uslovima, 898 snimanja pluća i 530 transporta Covid pacijenata.

Ovo nas dovodi do ukupnog broj od 61.289 pruženih usluga.

U zadnjih nekoliko dana bilježi se smanjenje broja pregledanih pacijenata do 25 odsto u odnosu na početak januara 2022. godine. Ali se bilježi povećanje broja pregledanih pacijenata za 30 odsto u odnosu na decembar 2021. godine.

Moram da istaknem da je ovo veoma zahtjeva period za zdravstvene radnike Doma zdravlja Podogrica, koji, ponoviću po ko zna koji put, pokazuju da su heroji društva na prvoj liniji odbrane, istakao je direktor DZ Podgorica.

Naravno, ovoliki obim posla dovodi i do opterećenja sistema, pa su primijećene i gužve na pojedinim Kovid punktovima. Međutim, slike koje vam prikazujemo su od jutros – od prije sat vremena – od 9 sati, na kojima se jasno vidi da sistem funkcioniše besprekorno i da je smanjeno bilo kakvo čekane za bilo koju esencialnu potrebu stanovnika Glavnog grada.

Koristim priliku da pozovem građane da se vakcinišu, da na ovaj način zaštite sebe i sve oko sebe. Iako omikron soj trenutno pokazuje blažu kliničku sliku kod pacijenata, njegovo širenje dovodi do povećanog broja novozaraženih.

Takođe, molim građane da poštuju propisane epidemiološke mjere, jer na taj način ćemo, uz vakcinaciju, na najbolji način zaustaviti širenje Kovid 19, poručio je Jokić.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.