Jokić: Fajzer vakcinacija od sjutra u Univerzitetskom centru; Prvi put u Crnoj Gori politika prati zdravstveni sistem

Jokić: Fajzer vakcinacija od sjutra u Univerzitetskom centru; Prvi put u Crnoj Gori politika prati zdravstveni sistem

U Crnu Goru u prvom kontingentu dopremljeno je nešto oko 8.000 Fajzer vakcina. To je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti kazao direktor Doma zdravlja Podgorica i koordinator domova zdravlja na nivou države Danilo Jokić.

On je kazao i da će polovina doza Fajzer vakcina biti ostavljena za revakcinaciju.

Ministarstvo zdravlja juče je, bez iznošenja tačnog broja, saopštilo da je prva isporuka od preko 150.000 doza Fajzer vakcina dopremjena u Crnu Goru. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će do kraja trećeg kvartala u Crnu Goru stići preko 100.000, tačnije 100.620 Fajzer vakcina dok će u četvrtom kvartalu stići 52.000 Fajzer vakcina.

Jokić je naglasio da sa dolaskom Fajzer vakcine se očekuje da brojka imunizovanih još poraste, jer ima građana koji čekaju baš ovu vakcinu da se imunizuju.

Direktor DZ Podgorica je istakao da je Crna Gora turistička zemlja i potpuno je očekivano bilo da u nekom trenutku i delta soj dođe kod nas. “Kada to zvanično bude potvrđeno, mi ćemo se postaviti kao zdravstvena ustanova odgovorno i napraviti poseban protokol za novi soj”, saopštio je.

Dr Danilo Jokić je na pitanje novinarke o Sputnjik V vakcini odogovorio da je to prva vakcina koja je došla u Crnu Goru. “Nakon toga smo imali period kada smo pokrenuli masovnu imunizaciju, a neke druge vakcine su uzele primat u Crnj Gori. Znamo da određenii broj naših sugrađana čeka ovu vakcinu, ali ja kao ljekar moram da kažem da je svaka vakcina dobra i da svakom vakcinom uspijevamo da zadamo jak udarac pandemiji.”

Uspjeh turističke sezone je odraz planskog razmišljanja i činjenice da politika prati zdravstveni sistem

Svjedoci smo da imamo jednu potpuno uspješnu turističku sezonu, da imamo 200 hiljada građana, tj. još jednu trećinu Crne Gore na moru, što znači da je zdravstveni sistem sprema smjernice i mjere koje će se primjenjivati – poručio je direktor Doma zdravlja Podgorica, dr Danilo Jokić.

On je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija prokomentarisala epidemiološku situaciju u Crnoj Gori kao dobru, ali da trebamo biti oprezni.

“Prošle godine smo imali hermetički zatvorenu državnu granicu, imali smo lokale koji su u početku bili zatvoreni, kasnije i optvoreni ali nije bilo gostiju. Danas imamo 200 hiljada ljudi i ovaj broj zaraženbih koji se svakodnevno prati i objavljuje. Mislim da svi zajedno moramo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom”, kazao je direktor DZ Podgorica.

Po Jokićevim riječima, mjere se već spremaju, razmišlja se unaprijed i ističe da mu je veoma drago da prvi put u Crnoj Gori politika prati zdravstveni sistem.

“U onom vremenu praznog tercijalnog sistema zdravstva, vi se sjećate da su odlagani mnogi operativni zahvati, da smo imali dva puta tercijalni nivo zatvoren… danas sve to funkcioniše u punom kapacitetu i mislim da treba da smo jako ponosni”, saopštio je dr Danilo Jokić.

On je posebno izdvojio i činjenicu da su građani pobjednici, koji su prihvatili ovaj stepen imunizacije. Kako kaže, da nije građana, imali bismo drugu dimenziju.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.