HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom tri vikenda u septembru

HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom tri vikenda u septembru

Dom zdravlja Glavnog grada organizuje vakcinaciju HPV vakcinom bez zakazivanja tokom prva tri vikenda u mjesecu septembru.
Vakcinacija će se sprovoditi subotama i nedjeljama u zdravstvenom objektu Stara Varoš( Pobrežje) od 09-20h, a djevojcice sa podrucja Podgorice, Tuzi i Zete mogu primiti vakcinu HPV vakcinu bez prethodnog pozivanja i zakazivanja.

HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica uzrasta od 9 do 14 god.
( godišta:2008,2009,2010,2011,2012 i 2013.), i dio djevojčica rođenih 2014. godine koje su navršile 9 godina (rođene od 01.01 do 31.08.2014).
Roditelji mogu dovesti svoje kćerke i zaštititi ih HPV vakcinom.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje nastavlja se aktivna promocija programa HPV vakcinacije, stoga ce se i aktivno pozivati roditelji djevojcica uzrasta od 9 do 14 godina.

Apelujemo na sve roditelje da dovedu svoje kćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja. Neophodno je da roditelj pripremi djevojcicu za vakcinaciju kroz jednostvno objasnjenje.
Vakcinacija se u navedenom uzrastu( 9-14.god) prema poslednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju( NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne( HPV 9) vakcine ,a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije.

Dom zdravlja Glavnog grada u okviru svojih redovnih aktivnosti sprovodi tokom citave godine vakcinaciju, iako je vecina upoznata sa tim koliko je vazna vakcinacija, jos uvijek postoji stepen predrasuda i zabluda o tome da li djeca treba da se vakcinisu.
Veca dostupnost informacijama vodi ka dobroj prevenciji i boljoj zastiti nase djece.

PODIJELI NA:

Odgovori