Formiran Centar sportske medicine

Dom zdravlja Podgorica, Udruženje sportske medicine Crne Gore i prva specijlaistička ordinacija sportske medicine u Crnoj Gori PZU “Planus”, potpisnice su Ugovora o konzorcijumu, kojim je formiran Centar sportske medicine, u cilju unapređenja i poboljšanja  specifične  zdravstvene zaštite iz oblasti sportske medicine.

Ugovor su potpisali direktor Doma zdravlja Podgorica doc.dr Nebojša Kavarić, predsjednik Udruženja prof. Vasilije Vlatko Stijepović i direktor PZU “Planus” dr Dimitrija Rašović.

Osnovna misija Ugovora o konzorcijumu je da  se sportistima, fizički aktivnim osobama i rekreativcima, a naročito djeci u Crnoj Gori pruži vrhunska usluga iz najznačajnijih oblasti medicine sporta, koje obuhvataju medcinske preglede sportista, aktivnih učesnika u sportu i rekreativaca, zatim testiranje sportista i rekreativaca, ovjera sportsko-takmičarskih knjižica, preglede sudija višeg i nižeg ranga, preglede delegate, kontrolora i trenera, preglede i izdavanje uvjerenja za upis u više sportske škole i akademije.

Centar sportske medicine koncipiran je kao jedinstven u Crnoj Gori, multidisciplinarni poligon i središte edukacije i medicinske zaštite sportista i rekreativaca, od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći, ali i evidencije o sportistima, sa akcentom na evidenciju povreda.

Budući da je Zakonom o sportu, precizirano da su sportisti u obavezi da obavljaju sistematske preglede svakih šest mjeseci i to na stručnom i medicinski utemeljenom nivou, potpisnici ugovora su saglasni da će Centar za sportsku medicinu, dobro organizovanim sportskim pregledima, koje će iskusni stručni kadar  obavljati po tačno utvrđenoj metodologiji i doktrini,  uspješno odgovoriti ovom ozbiljnom zadatku i na taj način unaprijediti segment zdravstvene zaštite sportista u Glavnom gradu i cijeloj Crnoj Gori.

 

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.