Edukativni seminar o palijativnoj njezi prvi korak ka uspostavljanju ove specifične zdravstvene podrške

Edukativni seminar o palijativnoj njezi prvi korak ka uspostavljanju ove specifične zdravstvene podrške

Danas je u amfiteatru Instituta za javno zdravlje održan seminar na temu savremene spoznaje o palijativnoj medicini, a u sklopu projekta “Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnim područjima”. Seminar su otvorili ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić.

U pozdravnoj riječi, ministrica Borovinić Bojović je istakla koliko je razvoj palijativne njege važan za Crnu Goru. Ona je istakla da ova njega znači poboljšanje kvaliteta života pacijenata u zavržnim danima, što je veoma važno. Ministrica je poželjela srećan rad učesnicima i izrazila zadovoljstvo velikim interesovanjem zdravstvenih radnika koji su danas bili prisutni.

Direktor Doma Zdravlja Podgorica je kazao da je značaj palijativne njege zdravstvenim radnicima dobro poznat, “jer smo mi i do sada radili na poboljšanju kvaliteta života i toj specifičnoj populaciji, koja zahtijeva taj poseban vid njege” .

On se zahvalio partnerima, jer, kako kaže, pokretanje ove važne i veoma osjetljive vrste pomoći je zahtijevalo dobru razmjenu primjera dobre prakse i dodatnu edukaciju u pravcu efikasnije i bolje primjene palijativne njege u primarnom, sekundarnom i tercijalnom sistemu zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Seminaru su prisustvovali predstavnici domova zdravlja iz svih crnogorskih opština, predstavnici Instituta za javno zdravlje, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, idr.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.