Dom zdravlja Podgorica dobio digitalni mamograf: Unapređenje dijagnostičkih procedura u korist zdravlja građana

Dom zdravlja Podgorica dobio digitalni mamograf: Unapređenje dijagnostičkih procedura u korist zdravlja građana

Danas je Domu zdravlja Podgorica uručena vrijedna donacija – digitalni mamograf. Donaciju su primili ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i direktor Doma zdravlja Podgorica, dr Danilo Jokić. Oni su istakli da se humanim gestom donatora unapređuje zdravstvena usluga, a sve u koristi zdravlja građana.

Zadovoljstvo mi je da obavijestim crnogorsku javnost da je,nakon nabavke novog digitalnog rentgen aparata, Dom zdravlja Podgorica kroz vrijednu donaciju, sada  dobio i najsavremeniji digitalni mamograf, koji će biti od neporocjenjivog značaja u prevencijii ranom otkrivanju karcinoma dojke, jedne od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji. I ova donacija obezbijeđena je zahvaljujući humanosti i odgovornosti kompanija, koje su shvatile koliko za cjelokupnu populaciju važno ulaganje u zdravstveni sistem, na čemu im se i ovom prilikom neizmjerno zahvaljujem“, kazala je ministarka zdravlja dr Borovinić Bojović.

 

Ona je istakla da ovaj aparat, vrijedan preko 150 hiljada eura, daje izuzetan kvalitet slike i ima visoke performanse, može da se koristi za 3D snimanje, 2D skrining i dijagostičke preglede i kao takav jedan je od najnaprednijih mamografskih sistema na tržištu. Digitalni mamograf obezbjeđuje trodimenzionalno snimanje niskom dozom zračenja, a dobijeni snimci povećavaju pouzdanost dijagnoze. Posebna prednost u odnosu na druge aparate je što se eliminiše mogućnost previda u problematičnim regijama, snimanje je mnogo komfornije i samim tim sa manje trauma i neprijatnosti za pacijentkinje.

“Poznato je da je do sada našim pacijentkinjama digitalni mamograf bio dostupan samo u Kliničkom centru Crne Gore, a da je klasični mamograf, koje posjeduje Dom zdravlja Podgorica, dotrajao, sa velikom dozom zračenja i nepouzdan”, istakla je dr Borovinić Bojović.

Mi smo akcenat stavili na prevenciju i rano otkrivanje bolesti, pokrenuli smo ponovo tri skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, koji su bili potpuno obustavljeni. Za kvalitetno sprovođenje tih programa neophodna  je savremena, precizna i pouzdana dijagnostička oprema. Nabavkom svaremenih dijagnostičkih aparata, nastavljamo sa tehničko tehnološkim osavremenjavanjem zdravstvenih ustanova, s krajnjim ciljem da unaprijedimo zdravlje i živote naših građana.

Ona je kazala da još jednom upućuje “veliku zahvalnost našim donatorima, koji ovako humanim i nesebičnim gestovima pomažu da zajedno unaprijedimo zdravstveni sistem za dobrobit naših građana”.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, dr Danilo Jokić je kazao da  puštanje u rad digitalnog mamografa i digitalnog rendgen aparata od prije neki mjesec, govori da Dom zdravlja Podgorica, da menadžment DZ Podgorica i Ministarstvo zdravlja brinu maksimalno o građanima i zaštiti zdravlja građana Glavnog grada.

Moram da kažem, da smo prije neki mjesec zamijenili stari analogni rendgen aparat novim digitalnim aparatom, danas puštamo u rad digitalni mamograf, kojih postoje samo dva u Crnoj Gori, sada u Domu zdravlja i u Kliničkom centru – što će dati benefite ne samo za građane Glavnog grada, nego razmišljamo i za građane Crne Gore“, kazao je direktor DZ Podgorica.

 

Uvođenje novih digitalnih tehnologija je apsolutni benefit za građane Crne Gore, kao i za zdravstvene radnike koji rade na tim aparatima – zbog smanjenog zračenja, brzog i vjerodostojnog očitavanja snimaka.

On je saopštio da su stalnom kontaktu sa grudnim hirurzima, računajući “da ćemo vremenom ići u formiranje kompletnog tima koji će raditi još jedan dio dijagnostičkih procedura za naše pacijente koji imaju probleme sa bolestima dojki”.

Moram, takođe, kao i ministarka, da se zahvalim našim donatorima, koji čak žele da ostanu anonimni, koji su dali puni doprinos razvoju zdravstvenog sistema u zadnjih godinu dana, i vjerujem oda će ta saradnja da se nastavi, da će uvijek biti u korist i za benefite Crne Gore“, zaključio je dr Jokić.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.