Dom zdravlja Glavnog grada uz podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore obilježio Evropsku nedjelju prevencije raka grlića materice

Dom zdravlja Glavnog grada uz podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore obilježio Evropsku nedjelju prevencije raka grlića materice

Dana 26.01.2023 u TC “Big Fashion” DZ Glavnog grada obilježio je “Evropsku nedjelju prevencije raka grlića materice” uz podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore i studentske organizacije MoMSIC u cilju edukacije naših sugrađanki o prevenciji,ranom otkrivanju ,dijagnostici i mogućnostima liječenja Ca grlića.

Na info pultu DZ, omogućeno je bilo zakazivanje HPV skrininga kod izabranih ginekologa.

Ca grlića je veliki javno zdravstveni problem našeg društva a Crna Gora je prva u Evropi po obolijevanju i umiranju od ove bolesti, tako da kroz edukativni razgovor sa našim sugrađankama informisali smo ih o nastavku sprovođenja skrining programa i programa HPV vakcinacije.
Dugotrajna infekcija visokorizičnim humanim papilloma virusom je uzročnik 91% Ca grlića materice.

Učestvovanjem u skriningu i otkrivanjem hronične infekcije HPV može se spriječiti razvoj karcinoma.

Ovim putem pozivamo još jednom sve žene u dobi od 30.do 50.godine koje nisu radile posljednjih 5 godina HPV tipizaciju i nisu imale intervencije na grliću,da se jave svom izabranom ginekologu radi učestvovanja u skrining programu.

Napominjemo da je program HPV vakcinacije započeo u septembru 2022.god kod djevojčica uzrasta od 9 godina i očekujemo da će se uskoro proširiti do 14.godine pa savjetujemo roditelje da se jave izabranom pedijatru i vakcinišu svoju djecu i na taj način spriječe devet od deset mogućih karcinoma grlića.

Problem Ca grlića nije samo zdravstveni nego i problem društva u cjelini tako da apelujemo na naše sugrađanke da uzmu aktivnu ulogu u riješavanju ovog problema.

PODIJELI NA:

Odgovori