Dnevni Covid centar spreman za davanje terapije

Dnevni Covid centar spreman za davanje terapije

Zdravstveni sistem svakodnevno reorganizuje kapacitete u skladu sa epidemiološkom situacijom

Ministarka zdravlja i direktor DZ Podgorica obišli dnevnu COVID bolnicu u Muzičkom centru

Zbog povećanog broja pacijenata pozitivnih na koronavirus zdravstveni sistem Crne Gore pojačao je svoje kapacitete, pa je od juče u punom kapacitetu spreman i dnevni COVID centar, koji se nalazi u Muzičkom centru Crne Gore, a gdje će se indikovana terapija davati pacijentima kojima je to neophodno.

To su nakon obilaska ovog prostora saopštili ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i direktor podgoričkog doma zdravlja, dr Danilo Jokić.

Ministarka je kazala da zdravstveni sistem, posebno primarni nivo, ovih dana trpi dodatni priliv pacijenata, ali da razloga za paniku nema jer su kako je naglasila, pojačani kapaciteti i prostorni i kadrovski , kako bi se na adekvatan način odgovorilo trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

”Takođe, medicinske ekipe koje posjećuju pacijente u domovima nastaviće sa davanjem patronažne terapije za one koji moraju da prime terapiju u kućnim uslovima. Svi ostali biće zbrinjavani u COVID centru koji se nalazi u Muzičkom centru” poručila je dr Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da uporedo sa Covid pacijentima, zdravstveni sistem nastavlja da pruža zdravstvenu zaštitu i za nekovid pacijente kako na primarnom, tako i na sekundarnom, ali i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Ministarka je zamolila građane da slijede jasne smjernice koje im daju ljekari i da imaju razumijevanja i strpljenja za dodatne gužve koje su nametnule epidemijske prilike, te da će zdravstveni sistem pružiti maksimum u zbrinjavanju svih pacijenata podjednako.

Direktor doma zdravlja Podgorica, dr Danilo Jokić, podsjetio je da je u okviru reorganizacije zdravstvenih kapaciteta, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u funkciji dodatna zdravstvena Covid stanica u Donjoj Gorici, gdje građani mogu dobiti kompletan tretman od testiranja, dijagnostike i laboratorijskih nalaza i u kojem u dvije smjene rade po dva ljekara i kompletno medicinsko osoblje.

”Mi se danas nalazimo ovdje u Dnevnom Covid centru gdje se uključuje dvokratna i jednokratna terapija i kao što su građani već obaviješteni preko medija, apsolutno sva terapija koja je parenteralnog tipa, za građane koji su pokretni, koji su dobrog opšteg stanja biće uključivana ovdje u Muzičkom centru. Svi pacijenti kod kojih je strogo indikovano davanje terapije za kućne uslove biće zbrinuti u njihovim kućnim uslovima” kazao je dr Jokić.

Direktor DZ Podgorica je saopštio da je Dnevna Covid bolnica za davanje injekcione i infuzione terapije opremljena po svim epidemiološkim standardima i apelovao na kolege iz privatnog sektora da uz poštovanje terapijskih protokola za Covid pozitivne pacijente, one koji su dobrog opšteg stanja, upućuju na terapiju u ovu ustanovu kako bi rasteretili patronažu koja je namijenjena pacijentima koji ne mogu da napuštaju svoje domove.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.