Danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Obavještavamo građane Glavnog grada da će vakcinacija protiv sezonskog gripa početi danas 24.10.2023. godine na svim punktovima Doma zdravlja Glavnog grada , kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora za djecu.

Prijavljivanje za vakcinaciju će se vršiti preko brojeva telefona izabranih timova ,objavljenih na našem sajtu, kao i dolaskom u Dom zdravlja gdje je pacijent registrovan.
Vakcinacija će se sprovoditi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.
Preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.
Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnic jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.
Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.
Apelujemo da stanovništvo Glavnog grada, posebno oni koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja njihovog zdravlja.

PODIJELI NA:

Odgovori