Broj novozaraženih pada, ali nema opuštanja

Broj novozaraženih pada, ali nema opuštanja

Broj novoinficiranih koronavirusom posljednjih dana u glavnom gradu pada, ali i dalje je mnogo oboljelih i opuštanja nema, kazala je za Radio CG koordinatorka Kovid centra podgoričkog Doma zdravlja dr Marijana Simonović.

Među pacijentima je, kako je dodala, najviše mladih.

“Ima, naravno i starijih i u većini slučajeva imaju hronična oboljenja. I moram reći, koliko nam mlađi prolaze sa lakšom kliničkom slikom, opet, kod ovih starijih dolazi do komplikacija. Ima upala pluća, to je, prosto uslovljeno i godinama i nekim hroničnim bolestima koje imaju”, kazala je Simonović.

Objašnjava da su kliničke slike kovida izazvanog omikronom uglavnom blage. Počinje glavoboljom, bolom u grlu, temperatura može da bude prisutna, a i ne mora, javljaju se bolovi u kostima i mišićima, najčešće u donjem dijelu leđa.

Daje se simptomatska terapija, preporučuje uzimanje dovoljno tečnosti, vitamina, ljekova za spuštanje temperature. Preporuka je mirovanje i sto više odmora.

Na pregled obavezno treba poći u slučaju da simptomi potraju.

“Tražiti pomoć ljekara ako ta temperatura traje duže, traje više dana. I ono što je jako bitno je ako imaju osjećaj gušenja, ako imaju toliku malaksalost da ne mogu da hodaju, da ih jako zamara kad se, na primjer, penju uz stepenice, kad im to dodatno izaziva gušenje. Tada, obavezno, treba da pođu kod ljekara”, napominje Simonović.

U Kovid centru dnevno se pregleda između 300 i 400 pacijenata, a u Kovid stanici u Donjoj Gorici oko 250. Povremeno ima gužvi, ali kako ističe, gužva bi bila manja kada se ne bi dolazilo odmah, prvog dana, kad se jave simptomi.

“Mi imamo jako dobro organizovanu trijažu i ne može se desiti da čekaju pacijenti koji su u lošem stanju, koji su stariji. Odmah se odradi trijaža i njih ljekar odmah primi”, ističe ljekarka.

Simonović apeluje na građane da nakon pojave prvih simptoma, prvo pozovu Kol centar u kojem rade najiskusniji ljekari.

“Tu radi šest ljekara, četiri sestre, dispečeri. Ima oko 1.400 odgovorenih poziva u toku dana. Pacijenti za informacije šta treba da rade i kako treba da se ponašaju, mogu zvati i 1717. Ta linija je nedavno počela da radi i tu takođe rade ljekari”, kaže Simonović.

Preporuka o zvanju Kol centra ne odnosi se na pacijente koji su lošeg zdravstvenog stanja. Oni treba što prije da dobiju ljekarsku pomoć.

Cijelu emisiju možete poslušati:

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.