Broj mladih koji se vakcinišu u porastu, medicinski radnici su ponos Crne Gore

Broj mladih koji se vakcinišu u porastu, medicinski radnici su ponos Crne Gore

Direktor Doma zdravlja Podgorica i koordinator za vakcinaciju dr Danilo Jokić je u razgovoru za Standard rekao da su sve dostupne vakcine dobre, da je imunizacija važna za zdravlje i privredu te da je zadovoljan kako svi segmenti u tom procesu funkcionišu. On je dodao da Crnoj Gori treba još ljekara ali da su i sa postojećim kapacitetima uspjeli da zadovolje potrebe građana.

Kako ste zadovoljni procesom i rezultatima vakcinacije u Crnoj Gori?

Posmatrajući rezultate vakcinacije sa pozicije šefa Tima za masovnu vakcinaciju moram da izrazim veliko zadovoljstvo rezultatima postignutog. Imati nevjerovatan početak vakcinacije, sve punktove
spremne i na svakome zainteresovane građane, iz ugla ljekara moram da pohvalim kao pokazatelj velike odgovornosti naših građana, koji su pokazali odgovornost i na taj način bili najbolji partneri u borbi sa korona virusom.

Koliko je sada aktivnih punktova na nivou države?

Kao što je javnost uredno obavještavana, privremeno smo zatvarali neke punktove, jer je dinamika vakcinacije to zahtijevala. Takođe, naši ljekari i tehničari na punktovima su morali da dobiju zasluženi odmor, pa smo planom obuhvatili ovo zatišje u vakcinaciji kao idealnu priliku da se zdravstveni radnici malo i odmore. Trenutno imamo oko 50 aktivnih punktova u Crnoj Gori, ali smo uvijek spremni da ponovo aktiviramo svih 140 ako bude to od nas zahtijevala situacija.

Kada je riječ o organizaciji, da li je bilo nekih smetnji, prevelike gužve ili nedostatak vakcina u nekom trenutku?

Koristim priliku da  se zahvalim Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Fondu za zdravstvo, Univerzitetu Crne Gore, opštinskim rukovodstvima… svima koji su pomogli da ovaj proces bude ovako uspješan. O manjim tehničkim problemima, mislim, ne treba ni detaljisati, jer su bili samo to – manji tehnički problemi koje smo vrlo brzo prevazišli i uspješno realizovali masovnu vakcinaciju.

Koji dio populacije se najviše vakciniše – stari i ugroženi, građani srednje dobi ili mlađe osobe?

Po našoj evidenciji najviše je vakcinisanih među starijom i populacijom srednje dobi. Oni su veoma odgovorno pristupili ovom procesu i procentualno gledano među njima ima najviše imunizovanih. Ugrožene kategorije su takođe veoma ozbiljno pristupile očuvanju zdravlja putem vakcinacije. Detaljni podaci su dostupni u Institutu za javno zdravlje koji prati ovaj vid statistike.

Da li je evidentan problem slabog odziva mladih vakcinaciji? Kako ih motivisati da se odluče na taj korak?

Mladi su uvijek specifična populacija zbog svog buntovničkog duha. Taj duh je ljepota mladosti i treba ga njegovati. Da, procentualno gledano kategorija mladih jeste manje vakcinisana, alli i tu primjećujemo porast. Kao humanista, kao neko ko uvijek gleda pozitivno na svijet oko sebe – porast vakcinisanih mladih nakon završene imunizaicije starijih posmatram kao njihovu želju da prvo vakcine dobiju oni koji su u rizičnim kategorijama, pa onda oni – mlađi. Svakako, broj mladih koji se vakcinišu je u porastu i siguran sam da će dostići nacionalni prosjek.

Kakva je organizacija ljekara i medicinskog osoblja, da li trpe druge ustanove? Ima li dovoljno kadra da pokrije sve?

Kao što crnogorska javnost zna, ljekara u Crnoj Gori fali. Međutim, velikim požrtvovanjem svih, uspjeli smo da pokrijemo sve vakcinalne punktove, sve ambulante, sve covid centre. Koristim priliku da kažem – medicinski radnici su ponos Crne Gore.

Koliko je vakcinacija značajna za turističku sezonu, oporavak ekonomije, socijalnog života i vraćanja starim navikama?

Svakako je da povoljna epidemiološka situacija donosi ekonomske, društvene, socijalne i druge benefite sa sobom. Iz toga proizilazi i da je sve što ste naveli u našim rukama – odgovornim odnosom prema sebi i drugima, vakcinacijom i stvaranjem kolektivnog imuniteta, pomažemo turističku sezonu, oporavak ekonomije, društveni život…

Koliko je važno kojom se vakcinom vakcinišemo i da li postoje nijanse koje određuju koju vakcinu neka osoba sa specifičnim zdravstvenim stanjem treba da primi – ili su sve iste?

Svaka vakcina je dobra, jer svaka vakcina nas štiti. Ljekar koji vrši pregled, na samom vakcinalnom punktu, procijeniće koja je to najbolja vakcina za svaku osobu pojedinačno. Naši medicinski radnici su profesionalci koji svoj posao rade predano i svakom građaninu koji dođe da se vakciniše posvete neophodnu pažnju i medicinski pregled kako bi procijenili dalji tok imunizacije.

(Standard)

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.