Zaslađena pića povećavaju taloženje masnog tkiva oko unutrašnjih organa

Zaslađena pića povećavaju taloženje masnog tkiva oko unutrašnjih organa

NEW YORK, 13. januar 2016. (Hina/Reuters) – Dnevno konzumiranje zaslađenih napitaka poput gaziranih pića može dovesti do taloženja više masnoća u trbušnoj šupljini oko unutrašnjih organa, pokazalo je novo američko istraživanje.

Tzv. visceralno masno tkivo(stomačno salo) omotava unutrašnje organe poput jetre ili gušterače i utiče na funkciju hormona poput inzulina. Insulinski poremećaj i razvoj otpornosti na insulin blisko su povezani s dijabetesom tipa 2 i rizicima od srčanih bolesti.

“Mnogo ranijih istraživanja proučavalo je vezu gojaznosti i zaslađenih pića”, kaže vodja istraživanja Caroline S. Fox. “Proučavali smo raspodjelu masnog tkiva po tijelu a posebno njegove promjene tokom vremena”.

Fox sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da su svi ispitanici tokom vremena dobijali masno tkivo a kod onih koji su često pili zaslađena i gazirana pića to se događalo u većoj mjeri.

Istraživanjem sprovedenim na području američke savezne države Massachusetts bilo je obuhvaćeno 1.000 odraslih ispitanika. Zaslađena pića imaju dodatnu saharozu ili fruktozni sirup. Trećina ispitanika nikad nije pila zaslađena pića, 20 posto ih je pilo povremeno, 35 često a 13 posto dnevno. Količina visceralnog masnog tkiva mjerena je kompjutorskom tomografijom na početku istraživanja i šest godina kasnije.

Kod onih koji su svakodnevno pili zaslađena pića količina visceralnog masnog tkiva povećala se za 0,8 kilograma a kod onih koji nisu uopšte pili za 0,6 kilograma, prema rezultatima objavljenima u časopisu Circulation.

Radi se o vrlo maloj razlici u tkz.stomačnom salu ali dovoljnoj da stvori razliku u rizicima za metabolizam, kaže Fox.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje dijetalnih gaziranih napitaka nije povezano s povećanjem visceralnog masnog tkiva.

Iz istraživanja nije jasno bi li smanjenje unosa zaslađenih napitaka dovelo do smanjenog rasta visceralnog masnog tkiva, kaže Fox.

Voda i mlijeko najzdravija su pića, poručuju američki stručnjaci.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.