Trudnice bezbjedne: Zika virusa nema u Crnoj Gori

Trudnice bezbjedne: Zika virusa nema u Crnoj Gori

U Crnoj Gori nije registrovano obolijevanje od Zika virusne groznice, koja je potvrđena u 23 zemlje, gdje je inficirano više hiljada ljudi potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje CG. Eksplozivno širenje virusa Zika, koji je za sada registrovan u više od 20 zemalja, “natjeralo” je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da sazove hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji za 1. februar.

WHO je upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama prvenstveno u zemljama Južne i Sjeverne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lijek, a infekcija izaziva simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje. Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a djeca se rađaju sa oštećenjima mozga, što može dovesti i do smrti.

“Od početka 2015. godine autohtoni slučajevi infekcije su prijavljivani u regionu Pacifika. Autohtona transmisija Zika virusa se od aprila 2015. godine prijavljuje u Brazilu. Nakon toga, infekcija Zika virusom se proširila na 20 zemalja Amerike. U zemljama EU nije prijavljen nijedan autohtoni slučaj infekcije Zika virusom, sa izuzetkom dva najudaljenija regiona (francuske prekomorske teritorije), Sent Martin i Gvadelupe, od kojih je svaki prijavio po jedan autohtoni slučaj. U Crnoj Gori nije registrovano obolijevanje od Zika virusne groznice.Inkubacioni period nije precizno utvrđen, ali se smatra da iznosi nekoliko dana.

Najčešći simptomi su blaga groznica i osip po koži, obično udruženi sa konjunktivitisom, bolovima u mišićima i opštom malaksalošću. Infekcija je obično blaga i prolazi u roku od dva do sedam dana.Liječenje je simptomatsko, što podrazumijeva nadoknadu tečnosti, suzbijanje bola i drugih simptoma koje ova bolest uzrokuje. Ne postoji specifičan lijek niti vakcina za ovu bolest.

Rezervoar infekcije je još uvijek nepoznat. Za prenos virusa na čovjeka neophodan je vektor komarac iz roda Aedes (ovaj komarac prenosi i dengu, čikungunju i žutu groznicu). Virus se može prenijeti i krvlju, ali ovo je rijedak način transmisije.

Iako je Zika virus izolovan iz sjemene tečnosti, smatra se da je seksualni kontakt izuzetno rijedak način prenosa virusa. O prenosu sa majke na dijete tokom trudnoće ili dojenja postoje vrlo oskudni podaci. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuje na moguću povezanost između Zika virusne infekcije u trudnoći i mikrocefalije ploda, koja se istražuje od okto bra 2015. godine, kada je Ministarstvo zdravlja Brazila prijavilo neuobičajen porast slučajeva mikrocefalije nakon epidemije Zika virusne groznice u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Francuska Polinezija je prijavila porast broja slučajeva sa malformacij ama centralnog nervnog sistema tokom 2014/15. nakon epidemije od septembra 2013. do marta 2014. godine. Istraživanja o povezanosti Zika virusne infekcije i Guillain Barre sindroma su u toku u Brazilu i Francuskoj Polineziji.

Kako se možemo zaštiti?

Prevencija Zika groznice podrazumijeva redukovanje populacije komaraca i izbjegavanje uboda komaraca. Eliminacija i redukcija mjesta gdje se komarci legu može biti najvažnija mjera u sprečavanju nastanka oboljenja.

Za eliminaciju i kontrolu populacije komaraca preporučuje se uklanjanje ustajale vode iz posuda za cvijeće, flaša, kontejnera za vodu i na taj način onemogućavanje da se na tim mjestima legu komarci, zatim zatvaranje tankova za vodu tako da komarci ne mogu ući u njih, izbjegavanje gomilanja smeća, zatvaranje u plastične kese i kontejnere, čišćenje odvoda za vodu tako da se ona ne zadržava, ali i korišćenje mrežice za prozore i vrata kako bi se smanjila mogućnost kontakta komaraca i ljudi.

Da bi se prevenirali ubodi komaraca, osobe koje naseljavaju područja gdje su komarci posebno aktivni, putnici i naročito trudnice, trebalo bi da zaštitite izložene djelove tijela majicama dugih rukava, pantalonama dugih nogavica, šeširom; koristiti repalente koje su odobrile zdravstvene vlasti (i primjenjivati ih kako je navedeno u specifikaciji) i spavati pod mrežama protiv komaraca”, poručuju u Istitutu za javno zdravlje.

Osobe koje putuju u zemlje u kojima je registrovano obolijevanje od Zika groznice trebalo bi da koriste mjere zaštite od uboda komaraca.

“S obzirom da su komarci roda Aedes aktivni tokom cijelog dana, mjere zaštite treba primjenjivati tokom cijelog dana, naročito tokom sati najviše aktivnosti komaraca (sredinom jutra, kasno po podne i u sumrak). Trudnice, osobe sa kompromitovanim imunim sistemom i hronični bolesnici treba da se konsultuju s izabranim doktorom radi dobijanja savjeta i preporuka kako da koriste mjere lične zaštite dok borave u tim zemljama. Trudnice koje su putovale u zemlje u kojima cirkuliše Zika virus treba da taj podatak navedu prilikom pregleda kod ginekologa kako bi se napravila adekvatna procjena i sprovelo odgovarajuće praćenje trudnoće

Putnici koji se vraćaju iz država koje su zahvaćene epidemijom Zika virusne groznice, a koji unutar dvije sedmice od povratka dobiju simptome ovog oboljenja (groznica, osip po koži, konjunktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima, opšta malaksalost) treba da se jave izabranom ljekaru.

Brazil gubi bitku protiv širenja virusa zike

Predsjednica Brazila Dilma Rusef i pozvala je na iskorjenjivanje komaraca u zemlji , s obzirom da vakcine jos nema. Više od 200.000 vojnika širom zemlje učestvovaće 13. februara u akciji eliminisanja komaraca. Svakodnevno se apeluje na Brazilce da uklone stajaću vodu u barama i otvorenim rezervoarima gdje se legu insekti. Svjetska zdravstvena organizacija SZO procijenila je da bi u narednih godinu dana u Sjevernoj i Južnoj Americi virusom zika moglo da se zarazi tri do četiri miliona ljudi, kao i da bi ta bolest mogla da se proširi i na Kinu.

izvor: CDM

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.