Šta treba da znate o gripu?

Šta treba da znate o gripu?

U sezoni virusa i prehlada, evo šta treba da znate o gripu, njegovim simptomima, mjerama prevencije i zaštite.

Grip je najrasprostranjenije infektivno oboljenje, a ovakvi vremenski uslovi idealni su za otvaranje sezone gripa. Epidemije gripa javljaju se periodično i u dosta pravilnim vremenskim intervalima. Jedne se javljaju na svake 2 do 3 godine.Sezonski grip je respiratorna zarazna bolest izazvana humanism virusom influence A i B i javlja se u epidemijama.Inkubacioni period traje 2 dana.Trajanje bolesti 4-6 dana.Pacijent je infektivan 1 dan prije i 7 dana nakon pojave simptoma.Iznenadna pojava febrilnosti iznad 38 stepeni C praćena bolovima u mišićima i zglobovima, suvim kašljem i simptomima od strane gornjih respiratornih puteva ukazuje na grip. Temperatura se povlači za 3 do 5 dana,a istovremeno se ublažavaju i svi manifestovani znaci bolesti.

Oporavak može da potraje 7 do 10 dana. Izvor infekcije je bolesnik u toku prvih 5 do 7 dana bolesti.Grip se najefikasnije prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem kapljica, prilikom kašlja oboljelog ili indirektno preko ruku. Širenju infekcije doprinosi zimski period i boravak u zatvorenoj prostoriji. Osobe koje imaju alergije nisu podložnije oboljevanju od gripa.

Kako se zaštititi:

  • Često perite ruke (koristite gel na bazi alkohola, ako nemate pristup vodi)
  • Kašljite i kijajte u maramicu ili u svoje ruke (operite ruke posle)
  • Kada kašljete ili kijate okrenite glavu od drugih u stranu
  • Ne dodirujte oči, nos ili usta (ovim možete spriječiti klice da prodru u vaše tijelo)
  • Površine koje su zajedničke (telefoni, tastature, i druga oprema na radnom mjestu, u školi, prevozu, i sl.) treba redovno čistiti, jer virusi mogu živjeti i po nekoliko sati na tim površinama
  • Tokom sezone gripa izbjegavajte gužve
  • Jedite zdravu hranu (time hranite i ojačavate svoj imuni sistem)
  • Redovno vježbajte (i tako ojačavate svoj imuni sistem), a osobe koje redovno vježbaju i ako se rezbole simptomi su im dosta blaži a period ozdravljenja brži
  • Vakcinišite se protiv gripa! Vakcinacija je najvažnija mjera suzbijanja gripa.Preporučuje se kod visokorizičnih pacijenata svih starosnih grupa.

Prehlada ili grip

Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, uobičajeno traje oko nedelju dana ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom.

Prehladu izaziva više od 200 vrsta virusa koji napadaju sluznicu nosa, sinusa, grla i bronhija.

Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem. Glavobolja, bolovi u grlu kao i kašalj se takođe mogu javiti ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip.

Sezonski grip

Grip izaziva virus influence. Poznata su tri tipa influence: tip A, tip B i tip C. Virusi gripa spadaju u vrlo promenljive viruse, a rezultat promjena je nova varijanta virusa, koja u populaciji može da prouzrokuje epidemiju.

Sezonski grip nastaje naglo, uvek je praćen visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem umora i iscrpljenosti i suvim, neugodnim kašljem. Za razliku od prehlade začepljenost nosa i kijanje se kod gripa se ređe javljaju.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.