Saznajte sve o antibioticima

Saznajte sve o antibioticima

Antibiotici su lijekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u liječenju bakterijskih infekcija. Antibioticima se liječe bolesti izazvane bakterijama i oni nemaju nikakvo dejstvo protiv virusnih infekcija i zbog toga ih ne treba koristiti u slučaju gripa, kao ni kod liječenja oboljenja izazvanih gljivicama. Da bi liječenje antibiotikom bilo korisno, prvo treba postaviti tačnu dijagnozu. Kad god je to moguće, dobro je laboratorijski identifikovati uzročnika iz biološkog uzorka (krvi, mokraće, brisa grla ili nosa…), testirati osetljivost uzročnika na pojedine antibiotike (antibiogram) i zatim ciljano liječiti infekciju.Antibiotici mogu spasiti život, ali je njihova neadekvatna upotreba dovela do povećanja broja mikroorganizma koji su otporni, odnosno rezistentni na antibiotike. Rezistencija znači da je bakterija razvila način da se odbrani od dejstva lijeka – postala je rezistentna – i da taj lijek na nju više nema dejstvo. Kada bakterije postanu otporne, liječenje bolesnika biće duže, a može biti i neuspješno i završiti se loše po bolesnika.

Za sprečavanje razvoja rezistencije posebno je važno prilikom upotrebe antibiotika pridržavati se doze, doznog intervala i dužine liječenja.

Savjeti za primenu antibiotika

Lečenje antibiotikom traje najmanje 5 do 7 dana (u slučaju zapaljenja pluća duže). Antibiotici deluju nekoliko sati ili nekoliko dana, što zavisi od jačine infekcije. Terapija se ne smije prekidati nakon prvog poboljšanja jer je moguće da se bakterijska infekcija vrati.

Antibiotici se moraju uzimati svakog dana u određenim vremenskim razmacima. Antibiotike treba piti samo sa vodom ili čajem. Antibiotike ne uzimajte s mliječnim proizvodima, jer se tako smanjuje njihovo delovanje. Mliječni proizvodi možete konzumirati, ali samo između uzimanja antibiotika.

 • Obnavljajte crijevnu floru koju antibiotik oštećuje upotrebom probiotskih preparata. Važno je napomenuti da su pojedini antibiotici fotosenzitivni. To znači da njihovo uzimanje i izlaganje suncu može dovesti do alergijskih promena na koži
 • Antibiotske sirupe ne čuvajte za sljedeći put.
 • Nikada ne uzimajte antibiotike bez recepta

Kada su antibiotici štetni za organizam?

Antibiotici mogu biti štetni za organizam ako sami sebi određujete terapiju i dužinu liječenja. Može se desiti da otpornije bakterije prežive i postaju imune na lijek. Antibiotici mogu ispoljavati neke oblike toksičnosti. Na primer aminoglikozni antibiotici mogu dovesti do oštećenja bubrega i sluha. Takođe, antibiotici mogu štetno dijelovati na jetru, organe za varenje i bubrege.

 • Lečenje antibiotikom – antibiotici mogu biti štetni

Najčešće bolesti koje su prouzrokovane bakterijama i gdje ima smisla upotrebiti antibiotik su:

 • jake upale sinusa
 • neke ušne infekcije
 • streptokokni faringitis – bakterijska upala grla (razlikuje se od virusne i potrebno je da ljekar na osnovu simptoma i analiza napravi tu razliku i odluči o terapiji)
 • urinarne infekcije
 • mnoge kožne infekcije i infekcije rana

Najčešće virusne infekcije kod kojih antibiotici NEMAJU opravdanje su:

 1. obične prehlade
 2. najveći broj ušnih infekcija
 3. influenca (grip)
 4. kašalj u najvećem broju slučajeva
 5. najveći broj upala grla
 6. bronhitis (najčešće)
 7. stomačni grip (virusni gastroenteritis)
PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.