Registrovan jedan slučaj sa virusom grupa tipa A

Registrovan jedan slučaj sa virusom grupa tipa A

U Crnoj Gori se, protekle nedelje, u 2. nadzornoj nedjelji (11.01.-17.01.2016.g), u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (ILI). Registrovana su 32 oboljela lica, sa incidencijom 5,2/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti.

Iz Instituta za javno zdravlje navodi se da u ovoj sezoni je u cirkulaciji laboratorijski dokazano prisustvo virusa gripa tipa A kod jednog pacijenta.

Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim nedjeljama može se očekivati dalji rast broja oboljelih. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme tokom trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Od 40. kalendarske sedmice započela je sezona nadzora nad gripom za 2015/2016. godinu i trajaće do 20. sedmice tekuće godine.

Kako je saopštio IJZ, trenutno je u većini zemalja evropskog regiona registrovana niska aktivnost virusa gripa (8 zemalja, od 43 koje redovno izvještavaju Evropski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, je prijavilo srednju aktivnost gripa). Prijavljeni su sporadični slučajevi oboljevanja izazvani virusima tipa A(H1N1)pdm09, A(H3N2) i tipa B.

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.