Prvi slučaj sezonskog gripa

Prvi slučaj sezonskog gripa

U Crnoj Gori potvrđen je prvi laboratorijski slučaj sezonskog gripa saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.Kako su istakli, u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ u utorak, 12.januara, je molekularnom tehnikom (Real-Time PCR test) dokazano prisustvo antigena virusa gripa tip „A“ kod muškaraca starog 35 godina iz Budve.Iz Instituta naglašavaju da pacijent nije vakcinisan protiv sezonskog gripa.

“Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, prva laboratorijska potvrda infekcije ukazuje na mogućnost povećanja broja osoba inficiranih virusom gripa u narednom periodu”, naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Iako je zbog školskog raspusta za očekivati da porast bude ograničenog karaktera, oni upozoravaju da je poželjno da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa vakcinišu što prije, jer vrijeme potrebno za stvaranje adekvatne zaštite nakon vakcinacije iznosi dvije do tri sedmice.Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju kazali su iz Instituta.

Pridržavanje opštih mjera prevencije preporučuje se svima, nezavisno od uzrasta i postojećeg zdravstvenog stanja, pri čemu opšte mjere obuhvataju redovnu provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus gripa i na taj način može unijeti u organizam.U prošloj sedmici, kako su naveli iz IJZ, registrovano je 18 slučajeva oboljenja sa simptomima nalik gripu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti IJZ ranije je saopštio da se grip obično javlja od oktobra do marta, te da se unaprijed ne zna da li će biti blagog, srednjeg ili jakog intenziteta.Bolest počinje iznenada, obično od 18 do 72 sata nakon infekcije.

Simptomi su povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, gušobolja, bolovi u mišićima, malaksalost. Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i dijareja.

U Crnoj Gori prošle godine zabilježen je jedan smrtni slučaj. Kod te pacijentkinje je usljed hroničnog oboljenja pluća postojao povećani rizik od razvoja komplikacija gripa.Takođe, u našoj zemlji 2015. bilo je oboljelih od svinjskog gripa (H1N1) koji je podtip gripa „A“.

Izvor: RTCG

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.