Protiv 21 roditelja pokrenut postupak zbog odbijanja vakcinacije djece

Protiv 21 roditelja pokrenut postupak zbog odbijanja vakcinacije djece

Uprava za inspekcijske poslove CG, zbog odbijanje svake obavezne vakcinacije koja je propisana Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti ( ne samo MMR) pokrenula je 21 prekršajni postupak protiv roditelja/staratelja.

Uprava za inspekcijske poslove od sudija za prekršaje nije dobijala povratnu informaciju o kažnjavanju roditelja.

Oni su obijasnili da je do sada zabilježen 21 slučaj u kojem je izabrani pedijatar obavijestio zdravstvenog inspektora da roditelji odbijaju vakcinaciju ili revakcinaciju djeteta.

Roditelji u Crnoj Gori zakonom su obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine, moraju da plate novčanu kaznu do 500 eura. Ipak, postoji i druga posredna sankcija za roditelje koji ne vakcinišu djecu.

Naime, nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić ili školu, a na osnovu ljekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su precizirali da predviđene kazne po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su od 100 do 500 eura za roditelje ili staratelje djeteta.

Načini i rokovi davanja vakcina u Crnoj Gori definisani su Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje nedavno su obijasnili da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine ne samo sa autizmom, već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama,zbog čega laička javnost i dalje sumnja u njihovu djelotvornost.

izvor CDM

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.