Ovi pregledi spašavaju život

Ovi pregledi spašavaju život

Redovni preventivni pregledi pomažu ranom otkrivanju bolesti i faktora rizika za pojavu određenih oboljenja i sprečavanju njihovih komplikacija. Kad se bolest dijagnostikuje na vrijeme, šanse za izlječenje su najveće. Takođe, u obzir treba uzeti i faktore rizika – pušenje, gojaznosti, neredovnu fizičku aktivnost. Porodična anamneza za neku od malignih bolesti je takođe razlog zbog kojeg ne treba propuštati preglede. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na sistematske preglede trebalo bi ići redovno, jednom godišnje ili barem svake dvije godine.

OFTALMOLOŠKI PREGLED

Za žene i muškarce starije od 30 godina obavezan je na dvije godine oftalmološki pregled, odnosno kontrola dioptrije i očnog dna.

Ako ne radite sa kompjuterima, onda je dovoljan pregled jednom u dvije godine, a za dijabetičare je obavezno jednom godišnje.

KARDIOLOŠKI PREGLED

Žene od 45. i muškarci posle 50. godine moraju jednom godišnje da odlaze na kardiološki pregled koji obuhvata internistički pregled, EKG, kompletnu laboratoriju, biohemiju i ultrazvuk srca. Ako je u porodičnoj genezi bilo infarkta, onda su pregledi poželjni i jednom u šest meseci.

ULTRAZVUK ABDOMENA

Ultrazvukom abdomena dobija se uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, bubrega, mokraćne bešike, prostate, jajnika i uterusa. To je jednostavna i bezbijedna dijagnostika koja bi trebalo da se obavlja jednom godišnje.

DEBELO CRIJEVO

I muškarci i žene posle 50. godine obavezno moraju pregledati stolicu na okultno krvarenje na svake dvije godine. Ako je rezultat pozitivan, obavezna je kolonoskopija i rektoskopija.

PLUĆA

Bitna je porodična i radna anamneza, od koje zavisi koliko često se rade pregledi. Obavezno je raditi kontrolni RTG pluća jednom godišnje za starije od 50 godina i kontrolu markera NSE i CYFRA 21-1 i bronhoskopiju.

PREGLED DOJKI

Preventivni pregled bi žene starije od 18 godina trebalo da rade jednom godišnje, što podrazumijeva palpatorni pregled dojki, ultrazvuk, tumor marker na dojku, mamografiju. Do perioda menopauze mamografija se radi jednom u dvije godine, a poslije ovog perioda jednom godišnje.

GINEKOLOŠKI PREGLED

Žene već posle 18. godine jednom godišnje treba da rade kompletan ginekološki pregled, bimanuelni pregled, kolposkopiju eho-vaginalnom sondom, Papanikolau pregled, cervikalni bris, vaginalni bris, odnosno sekret, eho abdomena.

PREGLED PROSTATE

Kod muškaraca starijih od 50 godina obavezna je kontrola krvi i kompletan urološki pregled jednom godišnje.

ZUBI

Iako ne postoji jedinstven stav o tome koliko često je potrebno ići kod zubara, stomatolozi preporučuju kontrolne preglede na svakih šest meseci.

Preventivni pregledi su najbolje što možete da učinite za svoje tijelo i zdravlje!

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.