Evropski parlament vetom protiv povećanja količine šećera u hrani za bebe

Evropski parlament vetom protiv povećanja količine šećera u hrani za bebe

Poslanici Evropskog parlamenta stavili su danas veto na nacrt predloga Evropske komisije koji dozvoljava da u hrani za bebe i djecu bude tri puta više šećera od količine koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija odnosno do 30 odsto.

Na zasijedanju u Strazburu poslanici su poručili da se novorođene bebe i mala djeca moraju zaštiti od gojaznosti i da hrana za bebe koja se proizvodi i prodaje na teritoriji EU mora imati onu količinu šećera koju predlaže SZO.

“Današnje glasanje važan je korak koji garantuje da će regulative EU o hrani za bebe braniti njihovo zdravlje. Predlog EK dozvolio bi veće količine šećera u hrani za najmlađe od onih koje propisuje SZO. Veliki unos šećera kod najmlađe djece dovodi do prekomjerene gojaznosti i niza zdravstvenih problema”, kazala je poslanica Zelenih Kejt Tejlor.

Evropski poslanici predložiće državama članicama EU da dodatno smanje količine šećera i konzervansa u prehrambenim proizvodima za djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje potpuno odsustvo ili ne više od 10 odsto šećera u ishrani djece. Međutim, Evropska komisija dozvolila je proizvođačima da u hranu za bebe stavljaju tri puta više šećera od propisanih količina.

Poslanici EP poručuju da je nepravilana ishrana kod dece jedan od najvećih uzročnika bolesti i preveremene smrti na globalnom nivou, veći od pušenja, alkohola ili koriščenja psihosotropnih supstanci.

EP razmatraće i zabranu korišćenja GMO namirnica u hrani za bebe.

Izvor: CDM

PODIJELI NA:

Komentari su zatvoreni.