Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Vlada Izraela Domu zdravlja Podgorica donirala 40 oksimetara

Vlada Izraela Domu zdravlja Podgorica donirala 40 oksimetara

Dom zdravlja Podgorica dobio je vrijednu donaciju od Vlade Izraela, 40 oksimetara koji su nezaobilazan alat za procjenu stanja inficiranih koronavirusom, koji se liječe u kućnim uslovima.
Direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić je u petak 17. jula, 2020.godine prilikom primopredaje donacije pojasnio da je oksimetar mala mašina koja mjeri količinu kiseonika u krvi i time značajno doprinosi da se uvidi da li se zdravstveno stanje pacijenta pogoršava, poboljšava, ili je stabilno.
„To će doprinijeti boljoj opservaciji svih pacijenata, kojih nije mali broj, a koji se liječe kod kuće. I do sada je Dom zdravlja imao dovoljno oksimetara, međutim sada su stvoreni uslovi da svaki tim ima svoj. Na tome smo veoma zahvalni Vladi Izraela“, kazao je Kavarić.
On je naveo da je u Podgorici trenutno skoro hiljadu i po ljudi u samoizolaciji.
„Trenutno je na području grada 619 kovid pozitivnih. Broj pregleda u kovid centrima Doma zdravlja juče je bio 93. Imali smo 50 kontrolnih pregleda. Telefonskih konsultacija je bilo 270. Broj pacijenata koje smo u toku jučerašnjeg dana uputili na testiranje je 53. Broj kućnih posjeta kovid pacijentima je 28. Broj pozitivnih u tim kućnim posjetama je 27, jedan je bio negativan. Broj pacijenata u kućnim posjetama koji su sa stabilnom kliničkom slikom je 23, a onih sa pogoršanom je četvoro“, naveo je Kavarić.
Kada je riječ o kovid centru za djecu,dodao je, juče je bilo 37 pregleda od kojih je šest bilo direktno u ambulanti, a 31 kroz dolazak roditelja ili konsultacijom.
„U to vrijeme je bilo 26 transporta kovid pacijenata, od klinika, iz Doma zdravlja, kući, ka Institutu za javno zdravlje, drugim gradovima. Slična situacija je i u ostalim opštinama u Crnoj Gori. Kada su djeca u pitanju u kovid centru Doma zdravlja Podgorica do sada je obrađeno 178 djece. Mimo toga je urađeno 425 konsultacija od strane roditelja“, pojasnio je Kavarić.
Apelujući na gradjane da prilikom posjete Domu zdravlja propisno koriste maske i poštuju predvidjene mjere, Kavarić je kazao će Dom zdravlja prilagođavati rad, kako bi bio efikasniji i racionalniji.
„Stalno apelujemo da građani što više koriste telefonske servise, brojeve koje smo bezbroj puta ponovili. To je lakši dio priče. Teži dio je da ostavimo zaposlene u Domu zdravlja da brinu o ogromnom broju građana koju su suspektni, koji su u samoizolaciji i kovid pozitivni. Naša služba kao i svih domova zdravlja u Crnoj Gori će dalje ići ka intenziviranju kućnog liječenja, patronaža i time značajno racionalizovati rad“, rekao je Kavarić.

Share