Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Da bi spriječili povrede od petardi u predstojećim praznicima, ljekari Doma zdravlja Podgorica apeluju na roditelje da ne dozvole djeci upotrebu pirotehnike

Da bi spriječili povrede od petardi u predstojećim praznicima, ljekari Doma zdravlja Podgorica apeluju na roditelje da ne dozvole djeci upotrebu pirotehnike

Ljekari Doma zdravlja Podgorica apeluju na roditelje da ne dozvoljavaju djeci korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i da narednih dana, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima strogo kontrolišu djecu.

Proteklih godina bilježi se rast djece, ali i odraslih koji stradaju od petardi i sličnih pirotečnih sredstava, a posebno brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom.

Poseban apel upućujemo roditeljima da spriječe dovođenje u opasan zdravstveni rizik sopstvenu i drugu djecu kupovinom i korištenjem navedenih, opasnih i djeci neprimjerenih sredstava. Petarde nijesu igračke!

Statistika ukazuje da se najčešće povredjuju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica.Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive…Liječenja traju mjesecima..

Povrede su različite, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama.

Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima.Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi.

Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju.

Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Prva pomoć kod opekotina prouzrokovanih pirotehničkim sredstvima:

Kako su najčešće prouzrokovane povrede opekotine različitih stepena, ozlijedjeno mjesto treba hladiti pod mlazom vode ili omotati mokrim peškirom.

Hladjenje usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje ozlijede na dublja tkiva.Ni u kom slučaju na ranu se ne smije stavljati led.Ozlijedjeno mjesto treba sterilno previti(gazom) i obavezno se javiti ljekaru.

Roditelji budite primjer svojoj djeci i ne poklanjajte im ono od čega mogu stradati.Djeca ne doživljavaju petarde opasnim ukoliko ih Vi koristite.

Budite odgovorni i ne podcijenjujte dječiju radoznalost za pirotehniku, ukažite im na moguće posljedice, najčešće ranjavanje.

Najbolja preventiva je ne korišćenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer praznici se mogu proslaviti ljepše, ugodnije i prije svega svečanije.

Share