Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Udruženje domova zdravlja organizovalo predavanje o liječenju i prevenciji dijabetesa

Udruženje domova zdravlja organizovalo predavanje o liječenju i prevenciji dijabetesa

Udruženje domova zdravlja, u saradnji sa Internom klinikom Kliničkog centra Crne Gore održalo je u petak, 08. novembra stručno predavanje o liječenju i prevenciji šećerne bolesti, u susret Svjetskoj nedelji borbe protiv dijabetesa .

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić govorio je o značaju rada Savjetovališta u prevenciji dijabetesa.

-Registracija pacijenata u Savjetovalištu Od 2009. godine do sada zbog dijabetesa se u Savjetovalište u sklopu Doma zdravlja javilo oko 3.000 pacijenata, a u našem objektu u Golubovcima 390 osoba . Broj lica sa poremećenom regulacijom šećera očekivano bi trebalo da raste po stopi od 10 odsto za narednih pet godina. Fond je procjenio troškove samo za prevenciju i liječenje na dva miliona eura, dok se svi indirektni troškovi koji su strahoviti se ne mogu procjeniti – istakao je Kavarić.

U Savjetovalištu je, kako je istakao Kavarić, nedovoljan broj kapaciteta, radi jedna edukovana sestra čije je radno vrijeme od sedam do 17 sati, pa su planovi za budućnost širenje kadrovskih kapaciteta, nove usluge, projekti.

Specijalista endokrinolog u Kliničkom centru Crne Gore dr Olivera Bošković, govoreći o novinama u liječenju šećerne bolesti, istakla je da je za uspješno liječenje obavezna dijeta, fizička aktivnost i samokontrola, kao i prestanak pušenja. Od lijekova je najbolji metformin, koji je insulinski senzitajzer. Najbolje liječenje, kako je istakla, nije najskuplje, već najeftinije, dok prevencija je od presudnog značaja.

Direktor Doma zdravlja, za 14. novembrar – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa najavio da će medicinski timovi u tržnim centrima Delta i Gintaš građanima mjeriti šećer, pritisak, težinu i visinu uz protocol.

Share